[toc]
ETH nasıl alınır?
Bitcoin ve diğer kripto paraların son birkaç ay içerisinde inanılmaz yükselmesiyle birlikte kripto para ekosistemine yeni giren kullanıcılar, Ethereum nasıl alınır, Ethereum nerden alınır gibi soruları sormaya devam ediyor.
13 Mart 2020’den beri yükselmeye devam eden Ethereum’un daha ne kadar yükseleceği ise bir diğer merak konusu. 13 Mart 2020’de 86 dolara kadar düşen ETH, 31 Aralık 2021’de 750 dolar seviyesine kadar çıktı. Yazıyı kaleme aldığımız 1 Mayıs 2021 tarihinde ise 2850 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Peki ETH nasıl alınır, Ethereum nereden alınır, kredi kartıyla Ethereum alınır mı? Gelin bu soruların hepsine adım adım cevap verelim.
Eğer kripto paralar konusu size kafa karıştırıcı geliyorsa, terimleri araştırmanızı öneririz.
Bitcoin’den sonra en fazla pisaya değerine sahip olan Ether’e sahip olmak için en kolay yol bir Bitcoin borsasına üye olmaktır. Peki hangi kripto para borsas seçimini nasıl yapacaksınız?
Şu anda dünyada aktif olarak üyelerine kripto para alım ve satımına aracılık eden yüzlerce kripto para borsası bulunuyor. Diğer yandan geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan Thodex vurgunu da kripto para dünyasına yeni giren yatırımcıları endişelendirdi.
Aslına bakacak olursak, yukarıda da dediğimiz gibi yüzlerce kripto para borsası arasından seçim yapmak da pek kolay değil. Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor.
1. Adım: Kripto para borsası seçimi
Ether almak için ilk yapmanız gereken güvenilir bir kripto para borsası seçmektir. Halihazırda ülkemizde kripto para alım satımına hizmet sağlayan birçok borsa bulunuyor. BtcTurk, Binance, Paribu gibi borsalar uzun yıllardır yatırımcılara hizmet ediyor. BtcTurk’e baktığımız zaman 2013’de kurulduğunu ve dünyada kurulan 4. Bitcoin alım satım platformu olduğunu söyleyebiliriz.
Binance ise dünyanın en çok kullanılan kripto para borsası. Milyonlarca kripto para yatırımcısına sahip ve yatırımcılara birçok olanak sağlıyor. Biz ETH nasıl alınır yazımızda Binance’i kullanarak devam edeceğiz. Binance’e kayıt olurken vereceğimiz bağlantıyla üye olabilirsiniz. Daha sonra da adımları takip etmek için, uygulamayı telefonunuza indirmek işinize yarayacaktır.
2. Adım: Binance’e kayıt olmak
Geldik ikinci adıma. Binance’e kayıt olmak için çeşitli bilgileri platform ile paylaşmanız gerekiyor. Eğer kripto para borsasına nasıl kayıt olacağını bilmiyorsanız, Bitcoin hesabı nasıl açılır? yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Binance’e kayıt olduktan sonra, hesabınıza bakiye yüklemeniz gerekiyor. Bunun için önümüzde iki seçenek var. Bu seçeneklerden birincisi Binance’in Türkiye üzerinde bulunan borsasında bir hesap daha açmak ya da direkt Binance üzerinden kredi ya da banka kartıyla hesabınıza bakiye yüklemek. Daha kolay bir yol olduğu için kredi kartıyla Ethereum alımı üzerinden gideceğiz. Platforma kayıt olduğunuzu varsayarak Binance’in ana sayfasına gidiyoruz.
3. Adım: Hesabınıza bakiye yüklemek
Ana sayfanın sol üst kısmında Kripto Al butonu yer alıyor. Buranın üstüne gelerek, Kredi / Banka kartı seçeneğini işaretliyoruz.
Daha sonra karşınıza çıkacak ekranda kripto ol kısmı yer alıyor. Bu sekmenin üst kısmında kartınızdan çekilecek para birimini seçmelisiniz. Birçok ülkenin para birimi seçenekler arasında yer alıyor. İsterseniz USD, isterseniz TL kullanarak hesabınıza bakiye yükleyebilirsiniz.
Daha sonra almak istediğiniz kripto para birimini “Coin” kısmından seçmeniz gerekiyor. Burada yapmanız gereken ise almak istediğiniz kripto parayı seçmek. USDT, BTC, ETH, XRP, BNB gibi kripto para birimlerini kredi kartı ile alabilirsiniz. Ancak direkt olarak bu yolu izlemenizi tavsiye etmiyoruz.
İlk önce yapmanız gereken USDT almak. USDT, Amerikan Doları’na eşit olan bir token’dır. Binance’de bu token’ı kullanarak BTC, XRP, CHZ gibi kripto paraları alabiliyorsunuz. USDT Nedir? sorusunu merak ediyorsanız linke tıklayabilirsiniz.
4. Adım: Binance uygulamasını açın
Bu adımda yapmanız gerekenler ise Binance’i telefonunuza indirmek ve hesabınıza giriş yapmak. Yukarıda bahsettiğimiz adımları direkt olarak uygulama üzerinden de yürütebilirsiniz. Ancak uygulamanın telefonunuzda olması yeni başlayan kişiler için daha basit olacaktır.
Uygulamayı açtığınız zaman karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Bu ekranın alt kısmında bulunan alım-satımlar kısmına dokunun.
4. Adım: Alım satım ekranı
Alım satım ekranında karşınıza Spot, Marjin gibi sekmeler çıkacak. Bizim işimiz spot sekmesinde. Spot sekmesinde karşımıza çıkan ekran ise aşağıdaki gibi. Eğer karşınıza ETH/USDT işlem çifti çıkmadıysa, ETH/USDT yazısının üstüne tıklayarak arama kutusuna ETHUSDT yazmanız gerekiyor.
Alım satım ekranında karşınıza almak istediğiniz Ether miktarını yazabiliyorsunuz. Diğer yandan limit emri kutusunun bulunduğu kısıma tıkladığınızda karşınıza Limit Emri, piyasa emri gibi seçenekler çıkacaktır.
Limit emri, belirlediğiniz fiyattan Ethereum almak istediğiniz durumda kullanılabiliyor. Mesela ekranda ETH, 1832 dolar olarak gözüküyor. Siz limit emri girdiğiniz zaman, 1600 dolara düşerse al emri verebiliyorsunuz. İsterseniz 1830 dolara düşerse al da diyebilirsiniz. Bu tamamen sizin almak istediğiniz fiyata bağlı. Tabi 1830 dolara düşmezse alamazsınız.
Piyasa fiyatı ise ETH’nin o an işlem gördüğü fiyattan Ether almanızı sağlıyor. Yani aşağıdaki görsele göre piyasa emri verdiğinizde 1 ETH’nin fiyatı 1832 dolar olarak işleminiz gerçekleşiyor.
Bu yazımızda Etherum nasıl alınır, Ethereum nereden alınır gibi sorulara yanıt verdik ve yeni başlayan kullanıcılar için birkaç kavrama açıklık getirdik. Bitcoin ve kripto para dünyasındaki son gelişmeler için, Bitcoin haberleri bağlantısına tıklayabilirsiniz.