MIT Technology Review’de yakın zamanda popüler bir makale yayınladı. Makale başlığı ise şöyleydi:
“Vitalik Buterin, ben geri çekilmediğim sürece projem başarılı olamaz, dedi”
Makalenin içeriğinde geçen hafta Prag’da düzenlenen Ethereum Devcon 4 konferansında Vitalik Buterin’le yapılan röportaj yer alıyor. Makalede Buterin’in projeden ayrılmayı planladığı iddia edilirken işin aslı öyle değil.
Twitter’da Bitcoin fiyat analizcisi Tone Vays, Buterin’i sürekli projeden projeye atlayan ve bu yüzden de eleştirilen; BitShares, Steemit ve aynı zamanda EOS’un kurucusu Dan Larimer’i taklit etmekle suçladı. Bunun üzerine Buterin sert bir dille cevap verdi ve attığı tweet’te hiç bir yere gitmediğini, kendisi hakkında sürekli yalan haberler çıktığını ve ayrıca Vays’ın da güvenilmez bir insan olduğunu söyledi.
1. I am not leaving. No plans to stop or reduce blog posts / ethresearch posts / github commits.
2. Vitalik is “in charge”: ETH is centralized! Vitalik is not “in charge”: Vitalik is pulling a Dan Larimer! This is why BTC maximalists have zero credibility.— Vitalik Non-giver of Ether (@VitalikButerin) 2 Kasım 2018
Daha sonra Vays makalenin başlığının ya da alt başlıkların yanlış olup olmadığını sordu.
Umm…. this is MSM we’re talking about. So, yes.
— Vitalik Non-giver of Ether (@VitalikButerin) 2 Kasım 2018
Buterin de “evet” diyerek bunu onayladı. Görünüşe bakılırsa Buterin, ETH’den ayrılmıyor.
Ethereum’dan ayrılış
Bu tartışmalı makaleye rağmen Buterin’in Ethereum’da olması her zaman kripto para topluluğunda bir tartışma konusu oldu. ETH, içerisinde binlerce devre düğümü, geliştirici, kullanıcı, destekçi barındıran merkeziyetsiz bir ağ olmasına rağmen bazıları Buterin’i yol gösteren “iyicil diktatör” olarak niteliyor.
Buterin ETH’nin kurucusu olmasına ve araştırma takımında büyük dahlinin bulunmasına karşın çok sayıda insan onun rolünün küçüldüğünü savunuyor.
Ethereum Vakfı üyesi Hudson Jameson şöyle dedi:
“Buterin birçok karar alma mekanizmasının içinde yer almıyor. Bu, gerçekten ekosistemin gelişmesi ve daha çok merkeziyetsizleşme açısından çok iyi bir durum.”
“Peki neden Buterin’le ilgili bu kadar endişe var?” sorusunun yanıtı, hiçbir kripto paranın bir kişinin etrafında merkezileştirilmesinin istenilmeyeceği gerçeğinde yatıyor. Tek bir liderin etrafında toplanan projelerde karar mekanizması da tek olacağından bu problem yaratabilir. Ethereum’un durumuna gelince Buterin’in gözden kaybolması ETH topluluğu için tehdit olabilir. Bazı insanlar ise Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun insanların kripto paranın ona bağlı olmadığından emin olmaları için ortadan kaybolduğuna inanıyor.
MIT’deki röportaja göre, Buterin ETH üzerindeki etkisinin azalmasını doğru buluyormuş gibi görünüyor ve bunun topluluğun büyümesinin gerekli bir parçası olduğunu söylüyor. Bununla beraber, Buterin, 2-3 yıl önce yaptığı işin önemli ölçüde daha azını yaptığını da sözlerine ekliyor.
Haber: CryptoGlobe
→YENİ BİR COİN GELEBİLİR: BİTCOİN CASH ÇATALLANMASI ÖNCESİNDE BUNLARA DİKKAT