Vitalik Buterin, Ethereum ağının artık yoktan var edilen değil, üzerine sürekli yeni geliştirmeler eklenen bir ağ olduğunu belirtti. Ağın, ilk kurulduğu dönemdeki altyapısının ötesine geçtiğini ve bunun önemli değişikliklerin önünü açtığını belirten Buterin, Dencun güncellemesiyle her şeyin bitmediğini ve eklemelerin sürmesi gerektiğini söyledi.
“Bir sonraki aşama veri kullanılabilirliği örneklemesi olmalı”
Buterin, ölçeklendirmeyle ilgili temel sorunlar şu anda giderilmiş olsa da, rollup’ların her bir blob’u optimize edebilme yeteneğini geliştirmenin de gerekliliğini vurguladı. Bunun da özellikle PeerDAS ile yapılması gerektiğini savundu.
Buterin, Ethereum’un bir sonraki aşamasının ise veri kullanılabilirliği örneklemesi (DAS) olması gerektiğini de belirtti. Bilindiği üzere veri kullanılabilirliği örneklemesi (DAS), bir blokta yer alan verilerin, ağdaki her bir nod’un, bloğun tamamını indirmesine gerek kalmadan gerçekten var olduğunu doğrulamak için kullanılan bir teknik… Bu durum, bireysel nod’lar için depolama gereksinimini azaltarak ölçeklenebilirliğin geliştirilmesine yardımcı oluyor.
PeerDAS sayesinde ise ölçeklenebilme, Dencun ile birlikte gelen EIP-4844’ün de ötesine geçecek ve nod’ların üzerindeki iş yükü de ciddi şekilde azalmış olacak. Konuyla ilgili Buterin şunları söyledi:
“PeerDAS ile birlikte her nod, tüm blob verilerinin belli bir bölümünü (mesela 8’de 1’ini) tutacak ve aynı zamanda da p2p ağındakilerle de bağlantısını sürdürecek. Bir nod, verinin belli bir parça örneğine ihtiyaç duyduğunda ise bunu, o parçayı tutmaktan sorumlu olduğunu bildiği taraftan isteyebilecek”
Sonuç olarak PeerDAS kullanarak daha fazla bireysel stake eden kişi sayısı ağın güvenliğine katılım sağlayabilecek. Buterin geçtiğimiz günlerde bireysel stake eden kişi sayısının az olduğunu ve bunun artması gerektiğini söylemişti.
PeerDAS dışında Buterin ikinci katman ağlarının geliştirilmesi için de bazı önerilerde bulundu. Bunlardan birincisinin, ikinci katmanların bayt boyutunu büyütmek için veri sıkıştırma tekniklerini keşfetmesi olduğunu belirten Buterin, ikincil olarak da burada Plasma tekniğinin araştırılması gerektiğini önemli olduğunu söyledi. Plasma sayesinde, veriler sadece istisnai durumlarda 1. katmanda tutulacak.
“Ethereum artık sadece finansal bir ekosistem değil”
Ethereum kurucusu ayrıca kodların güvenilirliğiyle beraber, işlem gerçekleşmesi kaynaklı sıkıntıların da giderilmesi için ikinci katmanların çalışmalar yapması gerektiğini yazdı. Buterin, ekosistemin bu konuda “aşırı yumuşak ve hoşgörülü” olduğunu ifade etti:
“Ethereum artık sadece bir finansal ekosistem değil. O artık merkezi teknolojilerin sağlamadığı teknolojileri sunan ve aynı zamanda sağladıklarını da yine insanlara veren bir alan konumuna geldi. Dolayısıyla geliştirmeleri buna göre, daha geniş düşünerek yapmalıyız”