İçinde Ford, Honda ve Japon ticaret devi Itochu’nun da olduğu Açık Blokzincir Hareketlilik İnsiyatifi (MOBI) adlı ve 100 şirket ile organizasyondan oluşan bir grup, elektrikli araç pillerinin daha iyi yönetimini sağlamak ve çevresel etkilerini de azaltmak amacıyla karbon salınımı standardının geliştirilmesine öncülük edecek.
Bilgisayarlar birbirlerini kontrol edecek
Oluşturulan sistemde, güvenilir bir karbon salınımı kaydı oluşturmak için de blokzincir teknolojisi kullanılacak. İşlem kayıtlarını saklamak ve paylaşmak için birçok bilgisayar kullanılacak ve cihazlar birbirilerini de kontrol edecek.
Müdahale neredeyse imkansız hale gelecek
Değiştirilemez ve bozulamaz yapısıyla öne çıkan blokzincir teknolojisi sayesinde, kayıt altına alınan bilgilere müdahale edilmesi de neredeyse imkansız hale gelecek. MOBI’nin, verileri blokzincire kaydetmek için iki boyutlu bir barkod ve araçiçi sensörler kullanmayı düşündüğü belirtildi. İçinde üretim, kaynak temini, nakliye ve patent hakkının da olduğu birçok bilgi ve veri de aşamalara göre ayrılarak kontrol edilecek.
2024’te yeni karbon regülasyonları geliyor
İnsiyatifin bu adımının, Avrupa Birliği’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu’nun 2024 yılında, özellikle karbon salınımı kayıtlarını da içeren bir dizi yeni regülasyonun hayata geçmesi kararı almasıyla geldiği belirtildi. Yeni kurallarla birlikte komisyon, karbon salınımının yanısra; üretim, dağıtım, kullanım ve endüstriyel pillerin ortadan kaldırılması gibi aşamaları da denetleyecek. MOBI’ye, Mart ayında dahil olan Avrupa Komisyonu’nun bu stadartları kısa süre içinde onaylaması bekleniyor.
Bilindiği üzere, çevre üzerindeki etkisinin geleneksel araçlara göre çok daha az olduğu belirtilen elektrikli araçlardaki piller, otomobilin sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor. MOBI’nin içinde bulunan 4 otomobil üreticisi senede toplam 20 milyona yakın araç üretiyor ve bunlar toplam piyasanın da yüzde 20’sine denk geliyor.
Volkswagen karbon salınımı yüzünden 1 milyar euro ceza almıştı
Hatırlanacağı üzere Alman otomotiv devi Volkswagen, 2007-2015 arasında karbon salınımını düşük gösteren bir yazılım sebebiyle 1 milyar euro ceza almıştı. Volkswagen’in hileli yazılıma sahip tam 10 milyon araç sattığı ortaya çıkmıştı. Şirket, olanları kabul etmiş ve temyiz mahkemesine başvurmamıştı.