Sam Bankman-Fried’in kripto para imparatorluğu geçen hafta çökerek 15.6 milyar dolarlık servetinin neredeyse tamamını götürürken, diğer kripto milyarderleri de büyük kayıplara uğradı.
Toplamda 96 milyar dolarlık kayıp var
Bloomberg‘ün servet endeksine göre, FTX’in likidite sıkışıklığı ve nihai iflasının yaratığı kargaşa, bu yıl dünyanın en zengin kripto sektör oyuncularının kaybettiği toplam servet miktarını 96 milyar doların üzerine çıkardı. Bu rakama Bankman-Fried dahil edilmedi. Token fiyatlarının yanı sıra kripto para piyasasının bulaşıcı doğası nedeniyle, Zhao, Armstrong ve Winklevoss kardeşler gibi isimlerin servetlerinin bir süre daha baskı altında kalması mümkün görünüyor.
Zhao, yüzdesel olarak en çok kayıp yaşayan 3. isim
Tahmini serveti bu yıl 16.9 milyar dolar olarak belirlenen Binance CEO’su, Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg ile Tesla CEO’su Elon Musk’tan sonra yüzdesel olarak en çok kayıp yaşayanlar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Yılın başından bu yana Musk’ın serveti yüzde 81.7, Zuckerberg’in seveni yüzde 81 ve Zhao’nun serveti ise yüzde 78.2 düşüş kaydetti.
Winklevoss kardeşler yüzde 78, Armstrong yüzde 43 kaybetti
Öte yandan her birinin net varlığı halen 3 milyar dolar olan Winklevoss kardeşler, servetlerinin yarısından fazlasının eridiğine şahit oldular. Coinbase’in kurucu ortaklarından Armstrong ve şu anda 34 yaşında olan Fred Ehrsam’ın servetleri ise sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 43 oranında azaldı.
Bloomberg servet endeksine göre Novogratz, bu yıl içinde net servetinde yüzde 64’lük bir düşüş yaşadı. Novogratz’ın serveti 1.8 milyar dolara kadar geriledi.
Milyarderler rahatlatmaya çalıştı
Öte yandan Binance’ten Coinbase ve Gemini’a kadar pek çok borsa yöneticisi, piyasanın krizden geçtiği bu dönemde kullanıcıları rahatlatmak için üst üste açıklamalar yaptı. İkiz kardeşi Tyler ile birlikte Gemini’ın kurucularından olan Cameron Winklevoss, Twitter’da yaptığı paylaşımda, FTX’e atıfta bulunarak Gemini’ın “FTT token’larının durumundan veya Alameda’da yaşananlardan etkilenmediğini ve FTX ile ilgili bir maddi riskin olmadığını” vurguladı.
Coinbase CEO’su 39 yaşındaki Brian Armstrong ise Bankman-Fried’in kurucusu olduğu Bahamalar merkezli FTX’e atıfta bulunan 2018 tarihli bir Washington Post makalesini yeniden paylaştı. Makalede Coinbase, “dünyanın diğer ‘gri bölgelerinde’ serbestçe faaliyet gösteren ‘vurguncu’ borsaların aksine, güven veren meşru bir borsa” olarak tanımlanmıştı.
CZ uyarı listesi yayınladı
Bankman-Fried ile karşılıklı atışmalarda bulunan ve daha sonra ona satın alma teklifi sunup bunu geri çeken Binance milyarderi Changpeng Zhao, FTX’in iflas başvurusunda bulunmasından sonraki iki saat içinde kripto alanında nelerden kaçınılması gerektiğine dair bir uyarı listesi yayınladı. Birkaç gün sonra, firmasının likidite sıkışıklığı yaşayan sektör oyuncularına yardımcı olmak için bir kripto kurtarma fonu başlatmayı planladığını söyledi.
Galaxy Digital’in milyarder kurucusu Michael Novogratz telefonla verdiği röportajında, “Herkes birbirine güvenmeyi bırakıyor, bu yüzden insanlar borsalardan likiditeyi çekiyor” dedi. Galaxy Digital, iflas uyarılarından önceki hafta sonu FTX’teki fonlarını azaltmaya başlamıştı. Ancak Novogratz yine de borsada 77 milyon dolarlık varlıklarının olduğunu bunun da Galaxy’nin sermayesinin yüzde 4’üne tekabül ettiğini bildirdi.
“Gerçek kayıplar henüz yaşanmadı”
FTX’in iflas başvurusunda bulunmasından saatler sonra yapılan röportajda 57 yaşındaki Novogratz, borsayla bağlantılı çok sayıda firma olduğu göz önüne alındığında kayıpların tam olarak ortaya çıkmasının haftalar alabileceğini söyledi. Milyarder isim, Lehman Brothers’ın iflasından sonraki altı aylık dönemin, piyasaların FTX iflasına nasıl tepki vereceğine dair ışık tutabileceğini söyledi.