Bilançosundaki kripto paraların ortaya çıkmasıyla 2022 yılında birkaç hafta içinde iflas eden ve tüm dünyada çok konuşulan FTX borsasında yıllardır beklenen ödemeler sonunda başlıyor. Ancak kripto dünyasının beklentilerinin de karşılanmayacağı aşikar…
3 Ocak ve 16 milyar dolar iddiası doğru mu?
Özellikle hafta sonu X üzerinde ve diğer sosyal mecralarda yer alan “FTX’te 16 milyar dolarlık ödemeler başlıyor” iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Kripto dünyası 16 milyar dolarlık ödemelerin büyük kısmının kripto piyasalarına gireceği düşüncesi üzerinden beklentilerini ciddi şekilde artırmıştı.
Ancak FTX’in resmi açıklamalarına bakıldığında 2025’in mart ayına kadar bir ödeme takvimi olmadığı görülüyor. “Yeniden organizasyon” planının ocak ayında başlayacağı belirtilmişti ancak plan dahilinde olan ödemeler ise başlangıçtan en erken 60 gün sonra start alacak.
FTX’teki en büyük alacaklı grubunun avukatı olan Sunil Kavuri de, ocak ayı ve 16 milyar dolarlık ödeme iddialarını X hesabından reddetti. Kavuri, ocak ayında ödemelerin başlamayacağını ve 16 milyar dolarlık bir ödeme miktarının da bulunmadığını ifade etti.
FTX’in iflas yönetimi daha önce de yaptığı açıklamada 50 bin doların altında alacağı bulunan kullanıcıların öncelikli olduğunu duyurmuştu.
Ödemeler konusunda BitGo ve Kraken borsalarıyla da anlaşan FTX, kayıpları kripto para olarak değil, iflas dönemindeki nakit karşılıkları üzerinden yapacak. Hatırlanacağı üzere FTX’in iflas ettiği dönemde Bitcoin 15 bin, Ethereum ise 1200 dolar civarında seyrediyordu. Bu karar da alacaklılardan tepki çekmişti ancak, iflas yönetimi başkanı John Ray, ellerinde kayıpları tamamen karşılayacak kadar kripto para bulunmadığını ve nakit dışı bir ödemenin imkansız olduğunu söylemişti.
FTX’in kurucularından eski CEO Sam Bankman-Fried 25 yıl mart ayında hapis cezası almıştı.
Ne kadarı kriptoya dönebilir?
Kripto araştırma şirketi K33 Research, ekim ayında FTX’in yeniden ödeme planının mahkeme tarafından onaylanmasıyla beraber önemli bir çalışma yapmıştı. Şirket, 50 bin doların altında alacağı bulunanlara toplamda 1.2 milyar dolarlık ödeme yapılacağını tahmin ettiğini belirtmişti. Bu miktar da zamana yayılarak ödenecek.
16 milyar dolara yakın toplam alacaklı rakamının 4 milyar doları kredi fonları tarafından satın alınmıştı. İşte bu meblağın kriptoya dönmesi beklenmiyor.
Toplam rakamın 3’te 1’inin de Batı yaptırımlarına uğrayan ülkelerde bulunan kişi ve kurumlara ait olduğu belirtilmişti. K33 analistleri, bu orandaki yatırımcıların da yine ödeme alamayacağını (yaklaşık 5 milyar dolar) düşündüklerini ifade etmişlerdi.
Son kalan, yaklaşık 8 milyar doların ise parça parça dağıtılacağı düşünüldüğünde 2.4 milyar dolarlık bölümün ise kriptoya dönmesinin beklendiği belirtilmişti.