
Araştırma ve danışmanlık firması Gartner her yıl düzenli olarak yayınladığı raporlara bir yenisini ekledi. Raporda Blockchain teknolojisinin, ekonomide ‘hayal kırıklığı çukuru’ adı verilen dibe düşüş dönemine girdiği belirtildi.
Ama korkmayın, çünkü ‘çukur’ yakında ‘aydınlanma eğimi’nin ve ‘verimlilik platosu’nun güneşli yaylalarına açılacak.
‘Çukur’ Gartner firmasının ‘Hype Cycle’ grafiğinin üçüncü aşamasında bulunuyor. ‘Hype Cycle’ teknolojik trendlerin gelecekte hangi bölgede olacağını tahmin eden sistematikleşmiş bir grafik. Bu grafik yeni teknoloji ve marketlerin ana akım ekonomiye nasıl adapte olacağını gösteriyor ve basamakları teker teker açıklıyor.
Bu grafiğe göre yeni teknolojiler; ‘teknolojik tetiklenme’ adı verilen bir gelişmeyle bir eğim kazanır.
Ardından ‘beklentilerin zirve noktası’ adı verilen bölüme hızlı ve enflasyonist bir şekilde çıkar.
Daha sonra ise ‘hayal kırıklığı çukuru’ gelir.
Çukur biter bitmez, ‘aydınlanma eğimi’ yükselişi ve son olarak da ‘verimlilik platosu’ bölümü gelir.
Şirkete göre Blockchain teknolojisi şu anda üçüncü seviyede, yani ‘hayal kırıklığı çukuru’nda. Ve insanların servetleri, paraları adeta hiçbir zaman gelmemiş o zirvede, o kandırmacada sönmüş durumda. Gartner’ın başkan yardımcısı Avivah Litan konuyla ilgili olarak, “Birçok Blockchain teknolojisi deneme modunda kaldı. ‘Kandırmaca’ya kadar bile yaşayamadılar” diyor.
Litan ayrıca “Blockchain, iş dünyası ekosistemini dijital bir devrime henüz sokamadı ve 2028’e kadar bunu başarması da beklenmiyor. Gartner’a göre bu tarihte Blockchain teknolojisi teknik ve operasyonel olarak tamamen ölçeklenebilir olacak.” yorumunu yapıyor.
Gartner şirketi geçmişte Blockchain teknolojisinin gelişimiyle ilgili bazı endişelerini dile getirmişti. İş yerlerinin teknolojiye entegrasyonunu zorlaştıran ‘tutarsız’ yönetim standartları ve ‘blok içi birlikte çalışabilirlik’ durumunun olmaması da bu endişelerden biriydi.
Ancak teknolojiye ilginin artması ve heyecanın yüksek seviyede olması, Blockchain’in kendi içinden çıkıp öz eleştiri yapanları bile şaşırttı. Bu kişilerin başında ise ölçeklenebilirlik eksikliğinden yıllardır bahseden Ethereum’un mucidi Vitalik Butherin de bulunuyor.
Gartner’ın ‘çukur’dan çıkılması için ise Blockchain geliştiricilerine bazı tavsiyeleri var. En önemlileri kullanıcıların anlamadığı ‘akıllı kontratlar’ ve ‘konsensus algoritmaları’ gibi anlaşılmayan bir dilde konuşulmasının bir an önce bırakılması. Kullanıcılar bu şekilde konuşulmasını istemiyor.
Gartner’a göre; Blockchain en sonunda meyve verecek ancak ilk olarak 2021 yılında ‘çukur’dan çıkacak. Litan, “2023 yılına kadar, Blockchain platformları ölçeklenebilir, birlikte çalışabilir olacak. Akıllı sözleşme taşınabilirliği ve çapraz zincir işlevselliği desteklenebilecek” şeklinde konuşuyor. Litan öngörüsüne ayrıca şunu da ekliyor: “Bu platformlar ayrıca, gizlilik verileri talep eden güvenilir özel işlemleri de destekleyecek. Tüm bunlar, bu teknolojiler bizi ana akım Blockchain ve Web 3.0 olarak da bilinen merkeziyetsiz internete taşıyacak.
Gartner’ın raporlamasına göre; diğerleri bu korkunç ‘çukur’dan kaçtı bile. Patlayan madencilik endüstrisi ise ‘aydınlanma eğimini’ ardından da ‘dağıtılmış defterleri’ yakından takip ediyor.
Blockchain’in başarısının ötesindeki diğer başarılı olmuş teknolojiler ise “alçak dünya yörüngesi uyduları” ve “bulut bilişimi (cloud computing)” denilen internet üzerinde web tabanlı uygulamalar ağı…
Ancak bu grafik ‘beklentilerin zirve noktası’ denilen bölgeye uzak mesafede bulunan kripto para donanım cüzdanları, akıllı kontrat ve gizlilik artırıcı hesaplamaları destekleyen kişilerde baş dönmesine sebep olabilir.
‘Kandırılmış yükselişçiler’ dikkat edin, çünkü aşağı giden uzun bir yol var.