Güney Kore’de bankalar, kripto para riskine girmek istemiyor

Son dönemde Çin gibi kripto para konusunda sert adımlar atan Güney Kore'de, gelen yeni regülasyon kurallarıyla birlikte bankalar, kripto para borsalarıyla olan ortaklıklarını ve çalışmalarını yeniden gözden geçiriyorlar. Ülkenin en büyük 4 borsasının bile bu anlamda durumu belirsiz...

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Güney Kore’deki Finansal Hizmetler Komisyonu’nun bu ay ortasında baklara verdiği “Sanal para borsalarını yüksek risk sınıfına dahil edin” talimatının ardından bankalar da bu kurumlarla olan anlaşma ve çalışmalarını gözden geçirmeye başladılar.

Bilindiği gibi ülkede yeni çıkan kanuna göre; kripto para borsaları 24 Eylül tarihine kadar finansal otoritelere yeni kurallara uyduklarını belirten bir kayıt yaptırmak zorundalar. Borsaların, Finansal Hizmetler Komisyonu’ndan onay alması için ise mutlaka bir yerel banka ile ortaklık anlaşması yapmaları gerekiyor.

Sadece “Büyük 4’lü” o anlaşmaları yaptı

24 Eylül’den sonra ise komisyon denetimlerini başlatacak ve ona göre borsalara hamle yapacak. Hem KYC hem de kara parayı aklama (AML) protokolleri düzenli olarak takip edilecek ve bankalar da kontrol edilecek. Ülke medyasından gelen haberlere göre ise şu ana kadar sadece “Büyük 4’lü” olarak anılan Bithumb, Upbit, Coinone ve Korbit bankalarla bu ortaklığı yeni kurallar dahilinde kurmuş durumda.

Bankalar hala kararsız

Tüm bu risklerin altına girmek, hatta devlet kurumlarıyla kötü olmak istemeyen bankalar ise “büyük 4’lü” ile olan ortaklıklarını bile yeniden değerlendiriyor. Upbit ile KBank, Bithumb ve Coinone ile Nonghyup Bank, ve Korbit ile de Shinhan Bank’ın ortaklıkları bulunuyor.

“Büyük 4’lü”nün bile durumu belirsiz

Kore’de yeni kanunlara göre, bankaların da çalıştıkları kripto para borsaları hakkında geniş bir denetim süreci ortaya koymaları gerekiyor. Bankalar ise bu tür risklere girmek ve kripto para borsalarının sorumluluklarını almak istemiyorlar. Ülke medyasındaki haberler büyük borsaların yeni kurallarla sorun yaşamayacağı yönünde olsa da, “Büyük 4’lü”nün bile durumu kesin değil.

Upbit’in 24 token hamlesi bu yüzden…

Son dönemde ülkenin en büyük borsası olarak görülen Upbit, bu kurallar yüzünden 24 token’ı listedışı bırakmış, 5 token’ın ise fiat para ticaretini kapatmıştı. Uzmanlar ise Upbit’in bu hamlesinin, K Bank tarafından yapılacak muhtemel bir incelemede sorun yaşamamak için yapıldığını belirtiyorlar.

Küçük borsaların esamesi okunmuyor

Büyük 4’lü ile anlaşma yapan bankalar, küçük borsalarla ise ilgilenmiyor bile… Şu ana kadar hiçbir Güney Kore bankası, “Büyük 4’lü” dışındaki bir borsayla ortaklık kurmak istediğini resmen açıklamadı. Bu tür küçük borsalar ise en azından bankalarla müzakere yollarını deniyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl