Hindistan’da Şubat ayında kripto para ve NFT’lerden yüzde 30 oranında vergi alınması kararlaştırılmıştı. Hindistan’ın vergi kurumu CBDT’nin başkanı Jagannath Bidyadhar Mohapatra, yüzde 30’luk verginin 1 Nisan itibari ile yürürlüğe gireceğini söyledi. Mohapatra ayrıca, işlem başına %1 olarak belirlenen kaynakta kesilen verginin (TDS) Temmuz’a ertelendiğini ifade etti.
Hindistan’da en büyük itiraz noktası, %1’lik bu vergi. Blockchain ve Kripto Varlıklar Konseyi (BACC) altında birleşen kripto para sektörü oyuncuları, maliye bakanlığından bu oranın %0.01’e düşürülmesini talep etti. Platformlar, %1’lik TDS’nin kripto para alım satımını çok maliyetli hale getirdiğini ve şirketleri, yatırımcıları ve trader’ları çok zorlayacağını savundu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Bitcoin’de ülkeden ülkeye vergi oranları
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, Şubat ayında yaptığı açıklamada, vergiyi şöyle savunmuştu:
“Sanal dijital varlık işlemlerinde çok ciddi bir artış söz konusu oldu. Bu işlemlerin büyüklüğü belirli bir vergi almamızı zorunlu hale getirdi.”
Öte yandan Hindistan, kendi dijital parasını da yakında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Sitharaman, dijital rupinin 2022-2023 döneminde çıkarılmaya başlanacağını açıklamıştı.