Kripto paraların muhasebeleştirilmesinde yeni düzenleme: Resmi Gazete yayımladı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, kripto paraların, büyük ve orta ölçekli şirketler tarafından muhasebeleştirilmesi konusundaki çalışmasını tamamladı. Oluşturulan yeni düzenleme de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; kendi blok zinciri olan ve zincirin teşvik ve ödül mekanizmasını oluşturan Bitcoin, Ether ve Solana gibi kripto paralar bu düzenlemeye dahil edildi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, kripto paraların muhasebeleştirilmesiyle ilgili önemli bir adım attı. Büyük ve orta boy işletmeler için Finansal Raporlama Standardı’na (BOBİ FRS) “Kripto Varlıkların Muhasebeleştirilmesi” başlığı eklendi ve yeni düzenlemeler getirildi. Bu yeni düzenlemeler de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Piyasa değerinden raporlanması zorunlu oldu

Resmi Gazete’deki bilgilere göre; kripto paraların hangi türlerinin bu düzenleme kapsamına girdiği netleştirildi. Kripto paraların piyasa değerleri üzerinden raporlanması zorunlu hale getirildi. Bu durum, şirketlerin kripto paralarını gerçek piyasa değerinden bilançolarına yansıtmasını sağlayacak.

Öte yandan finansal tablolara, “Dönen ve Duran Varlıklar” grubu içinde “Dijital Varlıklar” adlı yeni bir kategori daha eklendi. Finansal raporlarda kripto paralarla ilgili detaylı bilgilerin nasıl verileceği de hükümlere bağlandı.

Hangi kripto paralar kapsama giriyor?

Düzenleme, blok zincirlerinin teşvik ve ödül mekanizmasını oluşturan coin’leri kapsıyor. Yani Bitcoin, Ether ve Solana gibi kendi blok zinciri olan, teşvik ve ödül mekanizmasını oluşturan kripto paralar düzenlemeye dahil edildi.

Bilindiği üzere ABD’de Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) da geçtiğimiz sene konuyla ilgili düzenlemeler yapmıştı. İşte Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu da, ABD’deki düzenlemeleri referans almayı seçmişti.

MicroStrategy’nin kurucusu olan Michael Saylor da, FASB’nin açıklamasını kurumsal Bitcoin alımları açısından önemli bir adım olarak değerlendirmiş, “Yatırımcıların beyan etme konusunda şeffaflık ve netlik istediği yönünde geri bildirimler alıyoruz. Bunun olması için tek yol adil-değer sistemidir” demişti.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl