Kripto dünyası aylardır Fed’den faiz indirimi ve riskli varlıklarda yükseliş beklerken, yaşanan olumsuz birçok olay fiyatların yukarı gitmesini engelledi.
Bitcoin mart ayında 73 bin dolarla tarihi zirvesini görürken, halving’in ardından ise düşüş yönlü bir performans gösterdi.
“Artık bu döngüleri unutun”
Outlier Ventures şirketinin araştırma yöneticisi olan Jasper De Maere ise son raporunda halving sonrası Bitcoin performansının şu ana kadarki en kötülerden olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Son halving’den bu yana 4 ay geçti ve bunun en kötü halving sonrası Bitcoin performansı olduğunu söyleyebiliriz. Yarılanmanın, Bitcoin fiyatında artık büyük bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla diğer dijital varlıklarda da… Girişimcilerin ve yatırımcıların artık 4 yıllık döngü hikayesini unutmaları gerektiğini düşünüyorum”
20 Nisan günü gerçekleşen ödül yarılanması, Bitcoin’de madencilerin blok başına kazandıkları ödülü 6.25’ten 3.125 BTC’ye indirmişti. Bu durum özellikle madencilik şirketlerine büyük darbe vurmuştu.
Halving’lerde yükseliş ne zaman geliyor?
De Maere’nin raporunda, halving’lerin üzerinden 125 gün geçtikten sonra; 2012’de %739, 2016’da %10 ve 2020’de de %22’lik yükseliş olduğu görülüyor.
Ancak geçmişte Bitcoin adaptasyonunun çok daha az olduğunu düşündüğümüzde, yükseliş ve düşüşlerin de gücünün çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Yatırımcı sayısı arttıkça, volatilite de düşüyor. Dolayısıyla, özellikle 2012’deki yükseliş burada analiz dışı tutulabilir. 2016’daki %10’luk, 2020’deki %22’lik yükselişler ise bugünkü kadar etkili olacak artışlar değil.
Halving’in ardından en az 6 aylık bir süre geçtikten sonra da sert yükselişlerin geldiği ortada… Özellikle 2020 halving’inde, boğa sezonunun aralık ayındaki yükselişlerle geldiğini hatırlatmakta fayda var.
“2020 bir tesadüftü”
De Maere ayrıca 2020’deki yükselişlerin de bir tesadüf olduğunu iddia ederek, hem DeFi yazı hem Kovid sonrası sermaye enjeksiyonu hem de ABD’nin parasal genişlemeye gitmesinin aynı anda gelmesinin fiyatları yukarı çıkardığını belirtti. Yani analist, burada da halving’in değil, diğer küresel gelişmelerin etkili olduğunu ifade ediyor.
Ayhan Doğan
Vallahi sonuna kadar katılıyorum yaptigi yorumun.