Kripto ödemeleri için açılan davada Danıştay’dan ret kararı

GlobalB A. Ş. tarafından açılan ve kripto paralarla ödemelerin yapılmaması kararının iptalini talep eden davada karar çıktı. Danıştay kripto paraların, “para” veya “ödeme aracı” sayılmayacağını belirtti ve yasağın devamına hükmetti.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ÖZEL HABER – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2021 yılının nisan ayında bir gece hiç beklenmedik şekilde kripto ödemelerini yasakladığı yönetmeliğe karşı açılan davadan olumsuz sonuç çıktı. GlobalB A. Ş.’nin, aynı yıl açtığı ve 4 sene süren davada Danıştay, kararın iptal edilmesi talebini reddetti. Böylece kripto paralarla ödeme yasağı devam edecek.

GlobalB, yönetmeliğin kanunlarla uyumlu olmadığını, bu sebeple hukuka aykırı olduğunu, ayrıca bu “ölçüsüz yasağın” kamu yararına olmadığını iddia etmişti. Dilekçede ayrıca, kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanımını yasaklamanın, mülkiyet hakkı ve sözleşme özgürlüğüne müdahale olduğu da yazılmıştı.

Davalı taraf olan TCMB ise yönetmeliğin yalnızca ödemelerde kripto kullanımını yasakladığını, mülkiyet veya yatırım hakkına “dokunmadığını” belirterek, kurumun, 1211 sayılı Kanun ve 6493 sayılı Kanun ile ödeme sistemlerine ilişkin düzenleme yapma yetkisi olduğunu ifade etmişti.

TCMB savunmasında ayrıca, kripto varlıkların değer oynaklığı, güvenlik açıkları ve yasa dışı faaliyetlerde kullanımı gibi riskleri barındırdığı için kamu yararı gerekçesiyle sınırlama getirildiğini de belirtti.

Dava açma hakkı var ama…

Danıştay’ın gerekçeli kararında ise davacı GlobalB şirketinin, ödeme kuruluşlarıyla iş geliştirmesi ve bu yönetmelikten etkilenme ihtimalinden ötürü, dava açma hakkı bulunduğu belirtildi. Ancak kararda TCMB’nin de, ödeme sistemleri ve araçlarını belirleme yetkisinin, Anayasa’nın 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu ve 6493 sayılı Kanun uyarınca mevcut olduğu da ifade edildi.

Danıştay, davayı reddedip yönetmeliğin (yasağın) devamı yönünde karar verirken, kararın da oy çokluğuyla alınması dikkat çekti.

Temyize gidilecek

GlobalB, 30 gün içinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz başvurusu yapmayı planlıyor. Temyizin reddi halinde ise Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunulacak.

Şaşkınlık yaratmıştı

Kripto paraların Türkiye’de geniş kitleler tarafından ilk kez ciddi şekilde tanınmaya başlandığı 2021 yılının en hareketli boğa sezonu günlerinde TCMB’nin, bir gece yarısı yayımladığı bu karar Türk kripto topluluğunda büyük şaşkınlık ve üzüntü yaratmıştı. Bazı şirketler faaliyetlerini durdurmak ve kepenk indirmek zorunda kalmışlardı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. Ekonomist Yanıtla

    Ödeme aracı olmayabilir! İtibari para olmayabilir ❗ Ama takas aracı olabilir..
    Buna kısıt getirilemez..