Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, dün Resmi Gazete’de yayımlanan kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına dair yönetmelikle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Koç, “Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik çarpıtılmadan, iyi yorumlanmalı. Kripto para yasaklanmadı, kripto varlık kavramı tanımlandı ve kullanım esasları belirlendi. Çarpıtılan yorumların aksine belirlenen usul ve esaslar tamamen vatandaşımızı koruma amaçlıdır. Merkez Bankası, kripto paraların ödeme maksatlı kullanımını engelleyerek spekülatif hareketler nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçti” dedi.
Koç, ayrıca konuyla ilgili infografikler de paylaştı. Buna göre 33 ödeme kuruluşu, 22 elektronik para kuruluşu, kripto varlıklarla ödeme ve fon aktarımı yapamayacak, iş modeli geliştiremeyecek. Bankalar ve PTT ise aynı şekilde kripto varlıklarla ödeme yapamayıp iş modeli geliştiremeyecek ancak fon aktarımı yapabilecek.
Ne olmuştu?
16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. Yönetmelikte kripto varlıkların ödemelerde doğrudan ya da dolaylı şekilde kullanılamayacağı, kripto varlıkların ödemelerde doğrudan ya da dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı belirtildi. Söz konusu yönetmeliğin 30 Nisan 2021 tarihi itibari ile yürürlüğe gireceği kaydedildi.