Kripto para alanında aralarında Binance, Block.One ve BitMEX’in de bulunduğu 11 büyük şirkete karşı sınıf davaları (toplu dava) açıldı. Bir Amerikan hukuk şirketi tarafından açılan davalarda şirketlerin kripto para token’ları şeklinde kayıt dışı menkul kıymet satışı yaparak yatırımcıları kandırdıkları iddia ediliyor.
Decrypt tarafından bildirildiğine göre, davaların tamamı, Roche Cyrulnik Freedman şirketi tarafından ABD New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açıldı.
Davalarda her bir şirketin bu tür token’ları doğrudan borsa ya da bir ICO yoluyla sattıkları öne sürülüyor. Biritanya Virgin Adaları, Kanada, Cayman Adaları, Çin, Estonya, Hong Kong, İsrail, Japonya, Malta, Şeyseller, Singapur, Güney Afrika, İsviçre, Tayvan, ABD ve Vietnam’dan 42 davalı var.
Hukuk şirketi yakından tanınıyor
Davayı açan hukuk şirketini kripto para topluluğu yakından tanıyor. Aynı şirket, geçen yılın Ekim ayında Bitfinex’i piyasa manipülasyonu iddiasıyla dava etmişti. Dahası şirket, Craig Wright’a karşı açılan milyar dolarlık Bitcoin davasında da Kleiman’ın mirasçılarını temsil ediyor.
Birçok önemli şirket ve yönetici davalı
Toplamda 11 dava açıldı. Dava edilen şirketler arasında KuCoin, Quantstamp, Civic, Tron Foundation, Bibox, Status KayDex Pte ve Bprotocol Foundation da yer alıyor. Davaların ortak meselesi, token ihraççılarının piyasanın kripto paraların nasıl çalıştığına dair anlayış ve farkındalık eksikliğinden yararlandığı, bu yasa dışı menkul kıymetlerin ABD vatandaşlarına satıldığı üzerine kurulu.
Davalarda şirketlerin yanı sıra EOS’un kurucuları Brendan Blumer ve Dan Larimer ile birlikte Vinny Lingham ve Changpeng Zhao gibi bireyler de hedefleniyor.
Binance aleyhine açılan davada şirketin kayıt dışı menkul kıymetler sattığı öne sürülüyor. TRON’a karşı açılan davada ise Singapur, San Francisco ve Pekin’de ofisleri olan şirketin TRX token’ları adı ile menkul kıymet sattığı iddia ediliyor. TRX’in mankul kıymet olmasına karşın SEC’ye kayıt ettirilmediği belirtiliyor.
BitMEX’e ciddi suçlamalar
BitMEX aleyhindeki davada da borsanın bir menkul kıymetler borsası olarak faaliyet göstermek için gereken onayı almadan menkul kıymet sattığı kaydediliyor. Bu noktada şirketin menkul kıymet oldukları ileri sürülen EOS ve SNT token’larını referans alan türev ürünleri sunduğu vurgulanıyor. Hatta, BitMEX’in 2018’de müşterilerine karşı işlem yaptığı iddia ediliyor. Dava dosyasına BitMEX’in 12 Mart’ta çevrim dışı olduğu, bu yolla müşterilerini zarara uğrattığı da eklendi.