Hindistan bir kez daha kripto paralara yasak getirme tartışmasıyla karşı karşıya. Hükumet, kripto paraları yasaklamak için kanuni bir sistem kurma çalışmalarına başladı. Bunun yapılma sebebi ise Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) yayınlayacağı bir genelgeye oranla çok daha güçlü ve arkası sağlam bir yasak istenmesi.
Üst düzey bir hükumet yetkilisi, konuyla ilgili Economic Times’a verdiği bir demeçte, “Maliye Bakanlığı’ndan bu durumla ilgili İç İşleri danışma kuruluna bir teklif taşındı” dedi. Yetkili ayrıca, teklifin gönderilme sebebinin ise Yargıtay’ın 4 Mart tarihinde RBI’nın bankaların kişilere ya da şirketlere kripto para almaları konusunda aracılık etmesini yasaklayan kararını iptal etmesi olduğunu da belirtti.
Kripto para şirketleri endişeli
Teklif çeşitli danışma kurullarından geçtikten sonra kabineye, daha sonra da Parlamento’ya gidecek. Uzmanlar ise sürecin daha önceki gibi olması durumunda, bunun kripto para borsalarına ve diğer şirketlere büyük darbe indireceğini belirtiyorlar.
Temmuz 2019’da da her çeşit kripto parayı ve kripto para hizmetlerini yasaklayan bir taslak kanun teklifi hazırlanmıştı. Tasarıda kanuna uyulmama durumunda hapis ve para cezası önerisi yapılmıştı.
Mahkeme, yasak kararını kaldırdığı dönemde, “RBI’nın önleyici bir eylemde bulunma gücünü tanıyoruz ve böyle bir yasağın orantısını kontrol ediyoruz. Bu konuda RBI’nın regüle ettiği kurumlar tarafından herhangi bir hasar yaratılıp yaratılmadığını en azından RBI bize göstermeli ancak bizim öğrendiğimiz kadarıyla şu ana kadar hiç yok” denilmişti.
Üst mahkeme daha sonra ise Bitcoin ve diğer kripto paraların alım ve satım konusundaki yasağını kaldırmıştı. Yasağın kalkması ise birçok girişimi olumlu yönde tetiklemiş ve ülkeden ayrılmayı düşünen şirketler bu kararlarını gözden geçireceklerini belirtmişlerdi.
“Sektörü darmadağın edecek”
Tüm bunlara rağmen, karardan sonraki gidişat iyi değildi. Uzmanlar, bankaların RBI’dan kesin bir cevap almadan Hindistan veya deniz aşırı ülkeler için yapılan ödemeleri kabul etmediğini ancak işlemlerin de başka kanallar aracılığıyla devam ettiğini belirttiler. Bir uzman 2019’da ortaya konan teklifteki kuralların çok sert olduğunu belirtirken taslağın yasalaşması halinde, kripto para almak, satmak, madenciliğini yapmanın imkansız olacağını, bunun da sektörü darmadağın edeceğini söyledi. Uzman ayrıca hükumetin bu konuda herkesi dinlemesini ve tasarının şu anki haliyle kabul edilmemesini umduğunu da aktardı.