Önümüzdeki birkaç yıl içinde küresel bankacılık sisteminin potansiyel kripto varlıkları büyüme kapasitesi 1.2 trilyon doların üzerinde. ICOBox‘ın Blockchain Araştırma Merkezi’nde (IBRC) bulunan uzmanlar, bu tahminlerini, uluslararası düzenleyicilerin kripto paraların alım satımıyla ilgilenen bankalara verdiği tavsiyelere dayandırarak ortaya koydular.
İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu (FINMA), yakın zaman önce ülke bankalarının kripto varlıklarının toplam sermayesinin %4’ünü aşmaması zorunluğu getirdi. İsviçre’nin kripto para sektörünün liderlerinden biri olmayı hedeflediği göz önüne alındığında FINMA’nın bu yaklaşımının diğer uluslararası finansal kurumlar için altın bir standart haline gelebileceği düşünülebilir.
IBRC uzmanları, küresel çapta kripto varlıkların potansiyel hacmini ölçmek için ABD, Japonya, Güney Kore, İsviçre ve Avustralya gibi kripto paralara ilgi duyan bölgelerdeki tüm kredi kuruluşlarının verilerini analiz etti ve dünyanın en büyük 100 bankasının yıllık değerlendirmesini baz aldı. Uzmanlar, 30.354 trilyon rakamına bu şekilde ulaştılar. Bu miktar üzerinden FINMA’nın uyguladığı %4 bandı için maksimum hacmin 1.214 trilyon dolar olduğunu belirlediler. Bununla birlikte rakam, dünyanın en büyük bankalarından birkaçını barındıran Çin’i içermiyor. Çinli yetkililer son zamanlarda kripto para birimleri ve ICO’lara son derece düşmanca yaklaştılar.
ICOBox’ın kurucu ortağı Anar Babaev, “1.2 trilyon dolarlık bu rakam, önümüzdeki 2-5 yılda küresel bankacılık sistemindeki kripto varlıkların potansiyel hacmini belirlememize imkan tanıyor. Şu anki 150 milyar dolarlık kapitalizasyonu ile bugünün kripto para piyasasının bu sermaye miktarına ulaşması yıllar alacak. Ve dünyadaki tüm bankalar, sermayelerinin yüzde 4’ünü kripto paralara ayırırsa bu potansiyel olarak Bitcoin’in ‘ikinci geliş’ini sağlayabilir.” şeklinde konuştu.
IBRC uzmanları, kripto para ve Blockchain sektörünün gelişimine hız kazandıracak başka faktörler de olduğuna inanıyor. Uzmanlara göre bunlar arasında kurumsal yatırımcılar ve büyük şirketlerin piyasaya girişi, menkul kıymet token’ları, STO’lar (Security Token Offerings) ve CTO’lar (Composite Token Offerings) sayılabilir. Uzmanlar, piyasanın daha sofistike ve yasalarca düzenlenmiş ürünlerin çıkarılması durumunda istikrar kazanacağını ve oyuncular için daha cazip hale geleceğini öngörüyor. Onlara göre eğer puzzle’ın parçaları bir araya gelirse kripto para piyasasında ikinci bir artış olacak. Bu yükseliş, daha fazla küresel ve kalıcı olma potansiyelini barındıracak. Ve o zaman piyasanın %4’e uyup uymadığını ya da bu sınırın ötesine geçmek isteyip istemediğini bileceğiz.