Kripto para yasası toplantısında neler konuşuldu? Vergi geliyor mu?

İstanbul'da dün kripto paraların regüle edilmesine yönelik çok önemli bir toplantı yapıldı. Uzmancoin'in ayrıntılarına ulaştığı toplantıda devlet kurumlarının yetkililerinin yanı sıra kripto para borsalarının yöneticileri ve birçok bankanın ilgili departman müdürleri de vardı. Türk kripto para topluluğunun en çok merak ettiği başlıklardan biri olan vergi konusunda ise kullanıcıları endişelendirecek bir durumun olmadığı belirtiliyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ÖZEL HABER – 2021 boğa sezonuyla birlikte kripto paralar Türkiye’de kalabalıklar tarafından büyük ilgi gördü. Artan fiyatlar ile alım-satım kolaylığı olması bu yeni ve teknolojik alanın Türk halkı tarafından sevilmesini sağladı.

Ancak Thodex borsası olayı büyük kayıplara yol açınca, devlet yetkilileri de hızla devreye girdi. 2022’de fiyatların düşmesi ve ilginin nispeten azalması, devlete bu anlamda zaman kazandırdı.

İşte Maliye Bakanı Mhemet Şimşek’in de geçtiğimiz günlerde söylediği gibi, en sonunda kripto para regülasyonları için zaman geldi. Ve dün İstanbul’da SPK, Merkez Bankası, BDDK ve MASAK yetkililerinin yanı sıra kripto ve finans sektörünün önemli birçok isminin katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Banka yöneticileri daha fazla

Uzmancoin’in elde ettiği bilgilere göre, toplantıda ciddi sayıda banka yöneticisi de bulundu. Birçok banka, ilgili departmanlarının müdürlerini bu toplantıya göndermekten çekinmedi. Yine kripto para borsalarını temsilen de birçok yönetici katılım sağladı. Ancak banka yöneticilerinin, borsa yöneticilerinden sayıca çok daha fazla olması da dikkat çekti.

Devlet, bankalara devretmek istiyor

Toplantıda ayrıca bankaların neredeyse hepsinin, bir dijital/kripto departmanı açtığı da öğrenildi. Ayrıca devletin, kripto para alım ve satımlarını bankalara devretme niyeti olduğu da ifade edildi.

Vergi birinci öncelik değil

Toplantıdan gelen bilgiler, düzenleyicilerin vergi konusunda acelesi olmadığını, hatta bu başlığı birinci öncelik olarak bile görmediğini gösteriyor. Bu konuda kripto para yatırımcıları en azından şu dönemde rahat olabilirler.

Kripto transferi EFT gibi olacak

Vergi konusunda kullanıcılara fazla yüklenmeyen düzenleyiciler, diğer konularda ise oldukça katı olmaya hazırlanıyorlar. Örnek olarak yapılacak olan kripto para transferleri, bankalardaki EFT’ler gibi olacak. Transferi yapan kişi ad,soyad ve kimlik numarasını ilgili bölüme girmek zorunda kalacak. KYC süreçleri bankalardaki gibi olacak.

SPK kontrol edecek, TÜBİTAK onayı gerekecek

Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen borsalar, burada ofis açmak zorunda kalacak. Ancak ofis açmak da yeterli olmayacak ve şirketin SPK lisansı alması gerekecek. Sürece SPK gibi TÜBİTAK da dahil edilecek. Token’lar ve blok zincirleri TÜBİTAK tarafından kontrol edilecek. Ancak katılımcılar buradaki kontrol mekanizmasının da, istenildiği gibi işe yarayamayabileceğini belirttiler. Regülatör tarafı ise bu denetimi bir kez daha düşünüp, daha basitleştirmeye çalışacak.

Devlet tarafı ayrıca, tahta kontrolünün yapılamayacağını da, anlatılan detaylar sonucunda farkına vardı.

Kullanıclar, küresel borsalarda ise işlemler yapmaya devam edebilecekler ancak KYC bilgileri detaylı şekilde bildirilecek ve transferler yine bu şekilde yapılacak.

DeFi’da da sorun yok

Vergi gibi çok tartışılan ve hatta merak edilen konulardan biri de merkeziyetsiz finans ile ilgiliydi. İşte devlet tarafı, bu alana da müdahale etmeme kararı aldı. Token’lar kullanıcının isteği doğrultusunda DeFi cüzdanlarında rahatlıkla saklanabilecek ve buralardan transferler gerçekleştirilebilecek.

Kaldıraç tamamen yasaklanıyor, Bitcoin ATM’leri kalkıyor

Sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük tartışma konusu olan kaldıraçlı işlemler hakkında ise regülatörler taviz vermeyecek. Kaldıraç tamamen yasaklanacak. Kaldıraçlı işlemlerin yanı sıra Bitcoin ATM’leri de bulundukları yerlerden kaldırılacaklar. ATM’lerin kaldırılma sebebi ise belli bir statü ve konuma dahil edilememeleri…

“Ana hedefimiz yasak değil, kontrol…”

Yetkililer ise toplantıda net ifadeler kullandılar ve ana amaçlarının kripto paraların ülkede yasaklanması değil, sadece kontrol ve denetim altına alınması olduğunu belirttiler. Bir yetkili, “Biz yasaklamak istemiyoruz. Olağan akışı değiştirecek hamleler de yapmak istemiyoruz ama her hareketi de görmek istiyoruz. Önemli olan kayıtsız paraların transferinin engellenmesi… FATF’deki gelişmeler açısından da bu çok önemli” yorumunu yaptı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

3 yorums

  1. Özer Özdemir Yanıtla

    Güzel ve sevindirici bir gelişme ancak ülkemizde kendimizin olan istanbul borsasını bile yeterince denetleyemeyen ve yaptırımlarda yetersiz kalan devlet organlarının kripto borsası konusunda kapsamlı bir şeyler kotarabileceği konusunda şüpheliyim.

  2. süleyman Yanıtla

    Kripto para alıp satanlar vergilerini her işlemde borsaya veriyor zaten. Merak etme herkes çalışan herkes bordro çıkmadan vergisini veriyor Taner. Bir çalışan olarak maaşından hiç zarar ettin mi Taner? Sen karşılayacak mısın insanların zararını Taner?

  3. Taner Yanıtla

    Ben vergimi daha bordro cikmadan veriyorum ne sacmaliyorsun