Uzman bir kod yazarı değilseniz ve Bitcoin, Dogecoin ve her geçen gün artan diğer kripto para birimlerinin sıkı bir takipçisiyseniz kendi kripto paranızı yaratmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.
Evet, bu mümkün ancak hemen olaya girişmeden önce bakmanız gereken birkaç farklı seçenek ve akılda tutmanız gereken uyarılar var.
Coin ve token arasındaki farkı bilmek
İlk olarak coin ile token arasındaki farkı bilmek önemlidir. Her ikisi de kripto paralardır ancak coin (Bitcoin, Litecoin, Dogecoin gib) kendi Blockchain teknolojisi üzerinde çalışırken, token ise Ethereum gibi mevcut bir Blockchain altyapısını kullanır.
Blockchain en basit anlamıyla bir ağ tarafından yapılan ve güvenli hale getirilen işlemlerin kaydıdır. Bu yüzden coin’ler kendi bağımsız işlem defterine sahipken, token’lar işlemleri doğrulamak ve güvenliği sağlamak için kullandıkları ağın teknolojisine güvenirler.
Genel olarak coin’ler, parasal varlıkları transfer etmek için kullanılır. Token’lar ise fiziksel nesnelerden etkinlik biletlerine ve sadakat puanlarına kadar neredeyse her şey için bir sözleşme oluşturabilirler.
Token’lar genellikle ICO’lar aracılığıyla borsada serbest bırakılır ve bu da oyun platformları veya dijital cüzdanlar gibi projelere kaynak sağlar. ICO sona erdikten sonra hala halka açık olan token’ları alabilirsiniz.
Herkes bir token oluşturabilir ancak ICO’lar içerik oluşturucularından yatırımcıların paralarını alıp kaçtıkça olay daha da karışık hale geldi.
ABD’nin Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, ICO’lara karşı sert önlemler alıyor ve token’ları hisse senedi gibi düzenlenmiş menkul kıymetler olarak ele almak için hareket ediyor.
SEC, yatırımcıların bir ICO’da başlatılan token’ları satın almadan önce kendi araştırmalarını yapmaları konusunda uyarıyor.
CoinMarketCap’e göre halka açık borsalarda 895 Coin ve 679 Token bulunuyor. Bununla birlikte bütün token’lar borsada yer almıyor, Ethereum’la ilgili verileri sağlayan Etherscan’ın arşivinde 71 binden fazla token sözleşmesi yer alıyor.
Kripto paraların ardındaki en önemli fikir temel kodun herkes tarafından erişilebilir olmasıdır. Ama bu kripto paranın anlaşılmasının kolay olduğu anlamına gelmez.
İşte kendi coin’inizi veya token’ınızı yaratma yolları:
Kendi Blockchain’inizi oluşturun veya mevcut bir tanesini çatallayın
Bu yöntemlerin her ikisi de oldukça fazla teknik bilgiye veya bir geliştiricinin yardımına ihtiyaç duyuyor. Çünkü coin’ler kendi Blockchain’ininde olduğundan bir Blockchain oluşturmak veya mevcut bir tane almak zorunda kalacaksınız ve kendi yeni coin’inizde değişiklik yapmanız gerekecek.
Bu işlemleri yapabilmek için ciddi bir kodlama becerisine sahip olmanız gerekiyor. Her ne kadar süreç boyunca size yol gösterebilecek öğreticiler olsa bile bunlar belli bir bilgi seviyesinin üstünde yer alıyorlar ve dolayısıyla tam anlamıyla çalışan bir coin üretemezsiniz.
Alternatif olarak Github’da bulunan açık kaynak kodunda birkaç değişiklik yaparak mevcut bir Blockchain’i çatallandırabilirsiniz ve yeni bir isimle yeni bir Blockchain başlatabilirsiniz. Yine de bu yol, kodları anlamanızı gerektirir, böylece neyi değiştireceğinizi ve niçin değiştireceğinizi bilirsiniz.
Bir kripto para yaratma platformu kullanarak coin ve token üretebilirsiniz
Bu seçenek ortalama bir insan için en uygun olanıdır. Yaratma platformu teknik işi yapacak ve bitmiş coin’i veya token’ı size teslim edecektir.
Örneğin CryptoLife size bir Coin üretecek ve sizin yapmanız gereken tek şey ise coin hakkındaki coin sayısından logosuna kadar olan parametreleri girmek.
Hatta platformlar bir isim ve sembol sağlamanız için önceden oluşturulmuş şablonlara sahipler.
Bu hizmetin taban fiyatı 0,25 BTC olup, coin’inizin kaynak kodunu birkaç gün içinde alırsınız. WalletBuilders’ta 0.01 BTC’den başlayarak ücretsiz bir test sürümü ile başlayan benzer bir hizmete sahip.
Ayrıca bir halka açık ICO’su olsun ya da olmasın bir token (esas olarak akıllı bir sözleşmedir) oluşturabilirsiniz.
Token’lar herhangi bir varlığı temsil ederler. Hatta arkadaşlarınız arasında alışveriş yapmak için, gerçek değeri olmayan ya da ciddi bir amacı olmayan bir token bile oluşturabilirsiniz.
Bu yol daha hızlı, basit ve daha ucuz oluyor, çünkü yeni veya çatallanmış bir Blockchain oluşturmak ve sürdürmek zaman, çaba gerektirmez, bunun yerine Bitcoin veya Ethereum için kullanılmakta olan teknolojiye güvenir.
Bu konuda en yaygın ürünlerden biri de Ethereum’un Blockchain’in üzerine inşa edilen ERC-20 token’ıdır.
Bu token sözleşmeleri ve kitle satışı kodları da oldukça iddialı olabilir, ancak süreç boyunca size yol gösterecek kullanıcı dostu platformları kullanmak daha kolay bir yöntem.
Örneğin, CoinLaunch’ın CoinCreator’ında sizi Ethereum ağına bağlayan MetaMask eklentisini tarayıcınıza eklemeniz ve ardından token’ınızı oluşturmak ve ICO’nuzu başlatmak için videoları takip etmeniz yeterli.
Platform yatırımcılar için bonus takvimi oluşturma ve hatta kitle satışı olmadan token başlatma seçeneği sunuyor.
Token sözleşmesi işlemi ücretsizdir ancak CoinLaunch, her ICO’dan bir komisyon alıyor.
Eğer bir kripto meraklısıysanız token sözleşmelerini denemenin hiçbir cezası yok. Burada parasal değer veya bağlılık yok ancak bu, teknik ögelerin yanı sıra token’ların nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olabilir.
Bir ICO ise muhtemelen artan düzenlemeler ve cezalar nedeniyle sıradan bir gözlemci için uygun olmayacak.
Daha geniş bir kitleye ait gerçek bir değere sahip bir coin oluşturmak için adım atmak ve bir adım daha ileriye götürmek istiyorsanız ve kodlama deneyiminiz yoksa muhtemelen bir veya daha fazla geliştiricinin yardımını isteyebilirsiniz.
Para biriminizi oluşturmak için bir hizmet kullansanız bile, bunu korumanız gerekir ve bunun ise ucuz veya risksiz olmayacağını bilmeniz gerekiyor.
Bir kripto para birimini teknik olarak oluşturulması, başarılı bir kripto projesinin başlatılmasının en zor kısmı değildir. Asıl iş coin’inizin veya token’ınızın değerini vermek, altyapısını oluşturmak, korumak ve başkalarını satın almaya ikna etmektir.
Bugüne kadar çok sayıda kripto para başarısız oldu.
Kaynak: Lifehacker
Not: Kapsamlı bir şekilde Ethereum üzerinde token oluşturmayı anlatacak bir rehber daha sonra yayınlanacak.