ABD Temsilciler Meclisi, kripto para piyasasını düzenleyen üç büyük yasa tasarısını resmen kabul etti. Bu yasa tasarılarından GENIUS, imza için Donald Trump’a gönderilirken CLARITY ve Anti-CBDC yasa tasarıları ise Senato’da da görüşülecek.
ABD Başkanı Donald Trump’ın bu tasarılara büyük önem verdiği biliniyor. Trump, geçtiğimiz günlerde tasarıların ABD’yi kripto alanında diğer ülkelerin ışık yılı kadar ötesine geçireceğini söylemişti. Öte yandan sektör profesyonelleri ise kripto para piyasası adına bir dönüm noktası olacağı inancında. Yatırım şirketi Bitwise’ın yöneticisi Matt Hougan, bu durumu “Cin, şişeden çıkacak” sözleriyle yorumlamıştı.
Peki, tasarılar ne getiriyor?
GENIUS
- ABD’de stabil coin (değeri genellikle ABD dolarına sabitlenmiş kripto paralar) piyasası için ilk kez kapsamlı bir yasal çerçeve oluşturuyor ve bu alanda yeniliği teşvik etmeyi amaçlıyor.
- Sadece “izinli ihraççılar” (bankaların iştiraki, federal lisanslı fintech veya 10 milyar dolara kadar hacimli eyalet lisanslı kuruluş) stabil coin çıkarabilecek.
- Rezervler nakit veya kısa vadeli Hazine bonolarında %100 karşılık ile tutulacak; aylık şeffaf rapor zorunluluğu var.
- Düzenleyici tercihi “federal ya da eyalet” esnekliği sunuyor; iflas halinde kullanıcılar öncelikli alacaklı olacak.
CLARITY
- Kripto para piyasasında belirsizliği gidererek hangi dijital varlıkların emtia (CFTC denetimine tabi) ve hangilerinin menkul kıymet (SEC denetimine tabi) sayılacağını netleştiriyor ve kapsamlı bir düzenleyici çerçeve oluşturuyor. Sektörün genelinin tercih ettiği şekilde, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nu (CFTC) ana denetim yetkisine sahip kurum olarak konumlandırıyor.
- Tasarı, blockchain üzerinde değeri oluşan çoğu kripto varlığı dijital emtia olarak tanımlıyor. Bu varlıkların alım satımı ve aracılık faaliyetleri ağırlıklı olarak Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) gözetimine bırakılıyor.
- Bir dijital varlığın borsada işlem görmesi için ağının yeterince olgun ve dağıtık olması (yani blockchain’in belirli bir merkeziyetsizlik seviyesine ulaşmış olması) ya da ihraççısının belirlenen raporlama şartlarını yerine getirmesini şart koşuyor. Bu sayede, sadece güvenilir ve şeffaf projelerin geniş piyasalarda listelenmesine izin verilecek.
- Tasarı, kripto platformlarında işlem gözetimi, kayıt tutma zorunluluğu ve müşteri varlıklarının karıştırılmaması (segregasyon) gibi koruyucu tedbirleri şart koşuyor. Borsalar ve aracı kurumlar, müşterilerinin varlıklarını kendi işletme varlıklarından ayrı tutmak ve çıkar çatışmalarını yönetmek zorunda olacak, böylece kullanıcıların fonları korunacak.
- Henüz olgunlaşmamış projeler için geçici raporlama & geçici kayıt süreci öngörülüyor.
Anti-CBDC
- Fed’in bireylere doğrudan hesap açması, hizmet sunması veya “dijital dolar” basması açıkça yasaklanıyor.
- Fed, dolaylı olarak bile (ticari bankalar üzerinden) perakende CBDC (merkez bankası dijital parası) sunamayacak. CBDC’nin para politikası aracı olarak kullanımına da yasak getiriliyor.
Etkileri ne olacak?
GENIUS ile birlikte stabil coin’lere dair Terra Luna benzeri endişelerin azalacağı, kurumsal yatırımların artacağı öngörülüyor. Beyaz Saray, önümüzdeki yıllarda özellikle GENIUS’ın katkılarıyla kripto sektörünün 15 ila 20 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını bekliyor.
CLARITY ise özellikle altcoin projeleri açısından SEC davası riskini azaltacak. Hangi token’ın işlem görebilir olacağı daha öngörülebilir hale gelecek. Bu sayede ABD’de token çıkarmanın riskli olduğu algısı kırılacak.
Anti-CBDC yasa tasarısı da özel sektöre daha fazla alan açacak. Ayrıca bireylerin Fed tarafından çıkarılabilecek bir dijital para üzerinden gözetim riski altında olmasının önüne geçecek. CBDC’nin yasaklanmasının kripto paraların olası bir CBDC hegemonyasından kurtulması anlamına da geliyor.