Kripto para yasa teklifinde vergi tartışmaları: İşte TBMM’de konuşulanlar

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kripto yasa teklifine ilişkin yapılan görüşmede en önemli gündemlerden biri kripto paraların vergilendirilmesi oldu. Muhalefet partilerinden bazı vekiller, vergiyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini ifade ettiler.

ÖZEL – Kripto yasa teklifi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Komisyon tutanağına göre, görüşmede öne çıkan konulardan biri kripto paraların vergilendirilmesiydi. Özellikle muhalefet partileri vekilleri, neden bir vergilendirme yapılmadığını sordular.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kripto paraların vergilendirilmesi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düşüncesini sordu. Türeli, “İşlem vergisi, alım satımda stopaj kesintisi gibi vergi alınmalı mı, alınmamalı mı konusu dünyada da tartışılan bir şey. Gördüğümüz kadarıyla burada bunlar yok. İşte bir yüzde 2 var, onun da yüzde 1’i SPK’ya, yüzde 1’i TÜBİTAK’a gidiyor. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ne düşünüyor? Yani, bu alanın vergilendirilmesi konusunda bakanlığın düşüncesi nedir? Bu alana ilişkin bir çalışma var mı, yoksa ‘Önce başlayalım, sonrasında zaman içinde mi bir düzenleme yaparız’, yoksa ‘Hayır, biz bu alanı vergi dışı bırakacağız’ mı diyor? Bu anlamda Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilisinden net bir cevap almak isteriz.” dedi.

“Bunları niye vergilendirmiyoruz?”

Söz alan DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç da vergi meselesini sordu. Oluç, küçük yatırımcı hariç olmak üzere, bu alanda ciddi bir kazanç elde edecek yatırımcıların vergilendirilmesi gerektiğini söyledi. Oluç, “Geçen gün de sordum, yine cevabını alamadık. Mesele platformların vergilendirilmesi değil. Bu alanda ciddi bir kazanç elde edecek -küçük yatırımcıların dışındakileri kastediyorum- bir kesim var değil mi? Niye vergilendirmiyoruz bunları? Bunu gerçekten anlaşılmaz buluyorum.” şeklinde konuştu.

Oluç, sözlerinin devamında ise vergi konusunda en başından önlem almak gerektiğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Vergi alabilmek için şu anda Hazine ve Maliye Bakanı her türlü şeyi yaparken biz burada yeni bir kanun teklifi çıkarıyoruz ve buradan kazanç sağlayacak olanlardan vergi almıyoruz. Neden? Bunun bir cevabı var mı? Ya, kiraya veriyor evini, vergi ödüyor; bankada mevduatı var, vergi ödüyor stopaj üzerinden. Yani gelir vergisi diye bir şey var ve biz burada bunu görmezden geliyoruz. Ben bunun açıklamasının nasıl olduğunu bilemiyorum. Hani Türkiye’yi bu alanda cazip bir yer haline getirelim, daha öne çıkaralım, buradan para kazanalım, birileri de buradan cebini dolduracak. Niye bulardan vergi alınmıyor? Hiç açıklanabilir bir durum olmadığı kanaatindeyim. Dolayısıyla bu konunun mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü yarın yine eminim aradan biraz zaman geçecek ve bu sefer de diyeceğiz, ‘Ya burada bir eksik olmuş, bir vergilendirmeye ihtiyaç var.’ Oraya tekrar geleceğiz. başından önlem almak gerekiyor.”

“Kanun teklifinden hemen sonra vergilendirmeyi konuşmalıyız”

İyi Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale de vergi meselesini gündeme getiren isimlerdendi. Özlale, bundan sonraki aşamada kripto varlıkların vergilendirilmesine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Özlale, şöyle konuştu:

“Öncelikle kara para aklama mekanizmasının engellenmesi lazım, sonraki aşamalarda ise tabii ki kripto varlık gelirlerinin vergilendirilmesine geçilmeli. Bu ilginç, Neden? Çünkü burada kazanç vergisi mi, gelir vergisi mi elde edeceğiz? Bunu hala dünya tartışıyor, çünkü kripto varlıklar para olarak kabul edilemiyor. Para olarak kabul edildiğinde zaten vergilendiremiyorsunuz. Menkul kıymet olarak da kabul edemiyorsunuz bunu, çünkü bir ortaklık hakkı içermiyor ya da bir borçlanma aracı sayılamıyor. Dolayısıyla bu varlıkların vergilendirilmesi konusunda bence hemen bir çalışma yapılması lazım. Hem Cumhur İttifakı’nın hem de muhalefet partilerinin üzerinde ısrarla durduğu konulardan biri gelir eşitsizliğini azaltmak. Gelir eşitsizliğini azaltmak için daha adil bir vergi sistemi olması lazım. Bu da finansal sermayenin vergilendirilmesinden geçiyor. Şimdi, burada hiçbir şekilde vergilendirilmeyen ve biraz önce değerli milletvekilinin de söylediği gibi oldukça iyi bir kazanç sağlanan bir platform, bir varlık var; o yüzden bu kanun teklifinden hemen sonra bizim bunun vergilendirilmesinin üzerinde mutlaka konuşmamız gerekiyor.”

Özlale, sözlerinin devamında, kripto para madenciliğinden de vergi alınması gerektiğini söyledi. İyi Parti İzmir Milletvekili, “Eğer biz bu varlığın Türkiye’de üretilmesini de istiyorsak burada çok ciddi bir enerji maliyeti ortaya çıkıyor. Bu enerji maliyetini kim karşılayacak? Biz bu üretimden vergi alacak mıyız? Yani, sadece kripto varlık kullanıcılarının sağladığı finansal kazançtan vergi alıyoruz ama kripto varlığı burada üreten kişiden vergi alacak mıyız? Üretimden vergi alıyorsak buradan da almamız lazım, sonuçta bir varlık ortaya çıkarıyor. Bunun mutlaka konuşulması gerekiyor. Ben hem kripto varlık kullanıcılarının elde ettiği kazanç üzerinden bir gelir vergisi, yani bir kazanç vergisi alınması gerektiğini düşünüyorum ama aynı zamanda, üretime de belli bir düzenleme getirilmesi gerekiyor.” dedi.

Özlale, son olarak işlem vergilerinin daha normal boyutlarda olması gerektiğini belirterek “Vergi oranını artırdığınız zaman elde edeceğiniz vergi geliri düşer. Bu hataya düşmeyelim.” ifadelerini kullandı.

“Vergi düzenlemesi, bugün olmazsa yarın yapılmalı”

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise vergilendirmenin de düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Aksu, “Vergi kanunlarında değerleme, vergileme ölçüsü, istisna, indirim, vergiye ilişkin zorunlu alanların da bugün olmazsa yarın düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü buradan bir gelir elde edilecek. Bunun bir vergiye tabi tutulması meselesi, az önce sayın milletvekillerinin de ifade ettiği gibi, gündemimizde olacak.” dedi.

“Vergi meselesi gözden geçirilmeli”

Söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da vergilendirme meselesinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bakırlıoğlu, “Burada yapmış olduğumuz bu sohbetlerde anladığım kadarıyla kurumlar vergilendiriliyor, şirketler, bu alım satım yapan şirketler vergilendiriliyor fakat şahıslar da yatırımcılar da herhangi bir gelir vergisine tabi değil. Bunun da bir gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İleri’den vergi sorularına yanıt

Vergiyle ilgili sorulan sorulara yanıt veren ve yasa teklifinin imzacılarından olan AK Parti Ankara Milletvekili Dr. Ömer İleri, verginin ilerleyen süreçlerde gündeme geleceğini kaydetti. İleri, “Vergi malumunuz bu teklifin bir konusu değil. Bu durum teknik olarak böyle. Vergiyle ilgili ilerleyen süreçlerdeki gelişmeler zaten gündeme gelecektir ama Türkiye’nin bu anlamda ‘Vergi cenneti olacağız.’ söylemi de tam olarak doğru değil. Çünkü yabancı ülke vatandaşları da kendi ülkelerinde vergi uygulamalarına tabiler ve Türkiye’de alacakları kazançlar da buralara tabi olacak.” dedi.

Bugün komisyonda kabul edilen kanun teklifi, bir sonraki aşamada TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. tony Yanıtla

    vergi tartismasini yapabilirsiniz hakkiniz fakat ev, dükkan kira vs bunlar yerinden oynamiyan varliklar, kripto da vergiyi getirirsen bak bakalim para nasil yurt disina akiyor. %2 tuik ile spk ya yeterli oran ve gayet cok makul ve her yatirimcisini seve seve ülkesinde yatirim yapar ve uzun vade de cok kazancli olur, vergi geldigi anda aldigi kazanc ile dubai veya tayland cüzi meblag ile is kurup oturum alip vergisiz alir parasini ve uzun vade tüm ülkede olan likideyi yurt disina akar. zaten ekonmi sikinti ülkede