Vergi paketinde kripto ve borsa yok: TBMM’ye sunuldu

"Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" bugün resmen TBMM'ye sunulurken, paketin içeriğinde kripto para-hisse senedi kazançları ile işlemlerinden vergi alınması bulunmuyor. Teklif perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

Türkiye kripto para topluluğunun yıllardır konuştuğu vergi konusu, TBMM Başkanlığına sunulan paket içerisinde yer almadı. Emekli maaşlarından yurt dışı çıkış harcına kadar birçok maddenin bulunduğu taslağın son şeklini AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM Başkanlığına sundu.

Kripto ve borsa yatırımcısı şimdilik rahatladı

Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa süre önce yaptığı açıklamada kripto paralarda işlemler üzerinden vergi alınmasının teknik olarak zor olduğunu ancak bir sonraki pakette kazanç vergisi almayı hedeflediklerini söylemişti.

Özellikle hisse senetleri yatırımlarında da vergi alınmasını düşündüklerini belirten Şimşek’in açıklamalarının ardından Borsa İstanbul’da düşüş yaşanmıştı. Ancak bugün görülen paket içeriğine göre kripto paralar gibi hisse senedi borsaları ve aracı kurumları için de bir vergi maddesi yok.

“Kripto varlık piyasası için olumlu bir gelişme”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Avukat ve Bahçeşehir Üniversitesi Blok Zinciri Hukuku Öğretim Görevlisi Çağhan Tansel, “Vergi paketinde henüz kripto varlık işlemlerine dair vergilerin düzenlenmemesi, kripto varlık piyasası için olumlu bir gelişme.” dedi.

Bunun bir finansal ve psikolojik ve bir de hukuki yönü olduğunu vurgulayan Tansel, “Finansal ve psikolojik açıdan bakarsak, yatırımcı ilgisi kripto varlık piyasasında ABD’nin öncülük ettiği global olumlu gelişmelere paralel olarak artacaktır. Hukuki ve daha yerel yönden ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun henüz ikincil düzenlemeleri yapmamış olduğu bir dönemde, kripto varlık işlemlerine veya gelirlerine dair vergi getirilmemesini hukuk politikası açısından da olumlu görmek gerekir. Burada ideal olanın, kripto varlık piyasasının ve işlemlerinin biraz daha ilerlemesi ve oturması sonrasında vergi düzenlemelerini yapmaya başlamak olacağı görüsündeyim.” yorumunu yaptı.

Tansel, son olarak şu değerlendirmede bulundu:

“Elbette gönül ister ki Türkiye belli bir süre boyunca kripto varlık gelirlerinden vergi alınmaması gibi yabancı yatırımcının da yatırım iştahını artıracak düzenlemeler getirsin. Ancak bu ihtimalin gerçekleşmediği durumda, acele etmemek ve kripto varlık piyasasının daha fazla oturmasını bekleyerek daha ileri bir zamanda vergi düzenlemesini yapmak her yönden katkı sağlayacaktır.”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl