Bloomberg, küresel hizmetler firması Brown Brothers Harriman’ın yapay zeka ile ilgili anketini ele aldı. Yayımlanan ankete göre profesyonel yatırımcıların yüzde 56’sı bu yıl portföylerine yapay zeka ve robotik odaklı ETF stratejileri eklemeyi planlıyor.
Geçen yıl bu oran yüzde 46’ydı. Diğer kategorilere kıyasla bu kategori oldukça iyi performans gösterdi. Bu, ESG ve dijital varlıklara odaklanan ETF’lerin yapay zeka ve robotik odaklı olanları geride bıraktığı 2022 ile tam bir tezat oluşturuyor.
Yapay zeka odaklı ETF’ler mart ayında 100 milyon dolardan fazla para çekti
Yapay zeka odaklı hisselerin değerindeki hızlı artış, yatırımcılarda merak uyandırdı. Bloomberg Intelligence tarafından toplanan verilere göre, robotik ve yapay zekayı takip eden ETF’ler mart ayında yaklaşık 105 milyon dolar çekerken, temiz enerji, elektrikli otomobiller ve bulut bilişimden çıkışlar yaşandı.
Bu yıl şimdiye kadar 1.7 milyar dolarlık Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF’e yaklaşık 121 milyon dolar yatırıldı. Fon, bu miktarla girişlere öncülük ederken bu yıl şimdiye kadar yüzde 24 değer kazandı.
Varlık yönetim şirketi Strategas’ta ETF stratejisti olan Todd Sohn, “Her zaman ‘bir sonraki şeye’ pozisyon almak isteyen kalabalık vardır. Bu yapay zeka, SPAC’ler veya elektrikli araçlar (EV) olabilir. Anlık önyargı nedeniyle, FOMO koşusunu kaçırmak istemiyorlar.” diye konuştu.,
Kripto kışı bile ETF’lerden vazgeçirmedi
Dünyanın dört bir yanından 325 kurumsal yatırımcı, finansal danışman ve ETF yöneticisinin katıldığı araştırmaya göre, kripto kışı bile yatırımcıları kripto para ve dijital varlıklarla ilgili ETF’leri satın almaktan caydırmadı. 2023 yılında yatırımcıların yüzde 48’i hâlâ bu tekniği uygulamayı planlıyor. Bu da bir önceki yıla göre yalnızca yüzde 6’lık bir düşüş anlamına geliyor.
“Yapay zeka maliyetleri düşürebilir”
Fred Alger Management’ta portföy yöneticisi olan Ankur Crawford gibi bazı yatırımcılar, yapay zekanın maliyetleri düşüreceği ve verimliliği artıracağı için uzun vadede deflasyonist bir güç olabileceğine inanıyor.