Spordan sanat eserlerine, dijital araziden Formula 1 pistinin bir virajına kadar NFT’ler özellikle son 1 yılda ciddi şekilde kripto para yatırımcılarının radarına girdi. Bazen sadece bir sporcu görseli ya da göze çok saçma gelebilecek bir fotoğraf için yüz binlerce dolar ödenebiliyor. Bu durum da sektörün büyümesine ve tabii ki konuşulmasına yol açıyor.
- İlginizi çekebilir | NFT nedir?
En büyük kripto paralardan Litecoin’in yaratıcısı Charlie Lee de Twitter hesabından NFT’lerin çok da değerli olmadıklarını söyledi.
Birkaç tweet’te konuyu değerlendiren Lee şu ifadeleri kullandı:
“NFT’lerle ilgili problem aslında kıt varlıklar olmamaları. Sonsuz sayıda token üretmek için hiçbir masraf yok. Tabii ki, Justin Roiland’ın NFT’si özgün ve çok güzel ancak Matt Groening ve Mike Judge gibilerini ya da binlerce başka sanatçıyı yeni NFT’ler yapmaktan alıkoyacak bir şey var mı?
NFT’lerin tam tersine, gerçek sanat eserleri ise maliyetsiz değildir. Bir sanat eseri yapmak zaman ve emek ister. Picasso, binlerce sanat eseri yapabilir ama bunun için tüm hayatını vermesi gerekir. Dolayısıyla yaptığı hem kıt hem de değerli olur.
NFT’lerin kıtlığı ise yapaydır. Maliyetsiz olmasından ötürü bir süre sonra her taraf NFT’lerini pahalıya satmak isteyen birçok sanatçıyla dolacak. Arz, talebi aşacak ve fiyat da çakılacak.
Tüm bunları söylüyorum ama yanılmayı da çok isterim. Profil fotoğrafımla özgün bir NFT yarattım ve bunun bana hiçbir maliyeti olmadı. (Tabii ki saçma sapan bir ETH işlem ücreti dışında).
Şimdi bu NFT’nin değerli olduğunu ve benim bu fikirlerimde yanıldığımı gösterin.
Eğer bu iş kârlıysa, kimse beni piyasayı bu Chikun token ile doldurmaktan geri alamaz. Dolayısıyla almak istiyorsanız dikkatli olun.
Burada şunu da söylemek isterim. ‘Dijital sanat çalışmaları hiçbir emek ve zaman almıyor’ demiyorum. Gerçekten bazı eserler çok güzel ve sanatçılar da çok yetenekli. Bazı eserler için çok emek harcandığını biliyorum.
Ancak NFT bir sanat eseri değildir. Onu yaratmak ucuzdur. ”
Yüzlerce ETH’lik fiyatlar
Yaklaşık 2 sene önce Mayıs 2019’da 1-1-1 adlı bir Formula 1 yarış arabası için 111 bin dolar ödenmişti. Geçtiğimiz Aralık ayında ise Formula 1 Monaco pistinin bir virajı 223 bin dolara satılmıştı.
İlk NFT projesi olarak kabul edilen CryptoPunks serisinden bir Punk NFT’si ise Ocak ayında tam 605 ETH’ye, o dönemin dolar paritesiyle yaklaşık 760 bin dolara satılmıştı. Bu fiyat NFT’ler için ödenen en büyük ücret.
Charlie Lee’nin yorumlarının tam tersine bu NFT’nin aşırı derecede nadir olduğu belirtiliyor.