1300 meme coin’de milyonlarca dolarlık “rug-pull” yapıldı: Hep aynı taktik

Son dönemin en çok konuşulan ve gösterdikleri anormal yükselişlerle ilgi toplayan kripto paraları meme coin'ler konusunda detaylı bir araştırma yapıldı. Ethereum ağındaki meme coin'lerde yapılan dolandırıcılıklar ve taktikler açıkça yazılırken 2023'ün nisan ayından bu yana 1300 meme token, 42 binden fazla kişinin dolandırılmasında araç olarak kullanıldı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Özellikle Solana bazlı meme coin’ler son ayların en çok ilgi çeken ve konuşulan token’ları olurken, Ethereum ağındaki meme coin’lerin dolandırıcılık konusunda nasıl kullanıldığı da bir bir ortaya döküldü.

Web3 güvenlik şirketi Blockfence son yayımladığı raporla, Ethereum ağındaki meme token dolandırıcılıklarını açıkça gösterdi.

1300 meme token, 42 bin kişi, 32 milyon dolar!

1300 meme coin’in incelemeye alındığı raporda dolandırıcıların rug-pull’ları nasıl icra ettiği, havuzların güvenlik sistemlerinden nasıl kaçabildikeri ve çoklu hesaplarla nasıl sahte hacim yarattıkları yazıldı. Araştırma sonucunda 42 bin kişiden toplamda 32 milyon dolar çalındığı görülüyor.

Token yarat, sahte hacim yap ve havuzu kapat!

Blockfence, raporunda madde madde dolandırıcıların neler yaptığını şu şekilde açıkladı:

*Dolandırıcılar öncelikle 15-20 ETH’luk bir fon ile bir hesap oluşturuyorlar.

*Ardından bir token yaratılıyor.

*Bu token daha sonra Uniswap’a ekleniyor. Dolandırıcı, birçok hesap vasıtasıyla sahte bir hacim yaratarak token’da güven sağlamaya çalışıyor.

*Popülarite yakalandıktan ve yeterli sayıda yatırımcı içeri çekildikten sonra token havuzu işlemlere kapatılıyor ve tüm para havuzdan çekiliyor.

Toplam arz ve yakım dolandırıcılığı da var

Bu maddelere ayrıca, akıllı kontratlara bazı tuzakların yerleştirilmesi de eklenebilir. Örnek olarak, token’ın arzı yatırımcıya yanlış gösteriliyor. Ayrıca token’ı çıkaranlar, satın alanların token’larını, onlara haber vermeden yakabiliyor ya da yöneticilere istedikleri sayıda token yaratma hakkı tanınabiliyor. Sözleşmelerin gizli ve saklı tutulması da birçok vakada görülüyor.

Bilindiği üzere meme token’ların çoğu ilk etapta merkeziyetsiz borsalarda çıkarılıyor. Bu coin’leri en baştan alabilenler, yükselişler olması durumunda en çok avantaj elde edenler oluyor. Token’ın borsalarda listelenmesi ise genelde son adım oluyor ve son bir yükseliş bu sayede gelebiliyor. Dolayısıyla kullanıcılar, borsalarda listelenmemiş olan meme coin’leri, ilk etapta merkeziyetsiz borsalardan alabilmek için önemli miktarlarda para harcayabiliyorlar. Ve belli dönemlerde bu meme token’ları çıkaranlar, işte bu dolandırıcılardan olabiliyorlar.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl