Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2022 yılı başlarında devletlerin elindeki altın rezervini 35 bin 600 ton olarak açıklamasının ardından şimdi de Dünya Altın Konseyi (WGC) 57 merkez bankasının katılımıyla bir anket düzenledi ve çıkan sonuç, ülkelerin önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artıracağını gösteriyor.
Gelişmekte olan ülkeler sıranın başında
ABD medyasından Bloomberg’in haberine göre ankete katılan ülkelerin 4’te 1’lik kısmını gelişmekte olan ülkeler oluşturuyor ve bu ülkelerin büyük bölümü ellerindeki altın rezervlerini kısa vadede artırmayı düşünüyor. Çıkan sonuç, 2021 yılındaki ankete göre %21 daha fazla… Ankete katılan merkez bankaları yetkilileri; ABD’nin parasal daralma politikası, artan enflasyon, tedarik zincirleri problemleri, Rusya-Ukrayna savaşı gibi sebeplerden ötürü bu politikaya hazırlandıkları belirtiliyor.
“Dolar konusunda temkinli, altın konusunda iyimserler…”
WGC’nin merkez bankalarından sorumlu yöneticisi Shaokai Fan, anketle ilgili yaptığı açıklamada jeoppolitik belirsizliklere değindi ve şunları söyledi:
“Jeopolitik belirsizliklerin devam edip etmeyeceği de belli değil. Tüm bu olanlar, altının bir kez daha güvenli liman statüsünü kanıtlamasını sağladı. Merkez bankaları bu yüzden altına geçiyor. Gelişmekte olan ülkeler doların hangi yönde ilerleyeceği konusunda temkinliler ancak altın konusunda çok daha iyimserler.”
Öte yandan Twitter’da merkez bankalarının 2008 yılından bu yana topladıkları altın konusunda bir grafik paylaşan Welt uzmanı Holger Zschaepitz de, merkez bankalarının enflasyon korkusuyla her geçen gün daha fazla altın aldığını belirtti.
Grafikte özellikle 2008 yılından sonra ciddi bir yükseliş görülüyor.