Michael Saylor: Bitcoin en ahlaki kripto varlık ağıdır

Yaptığı Bitcoin alımlarıyla dünya çapında bir fenomene dönüşen Michael Saylor, ünlü podcast'çi Lex Fridman'a konuk oldu ve Bitcoin, enflasyon, dijital dünya ile diğer konularda önemli açıklamalarda bulundu. Saylor, Bitcoin'in "en ahlaki kripto varlık ağı" olduğunu belirtti ve merkeziyetsizliğe vurgu yaptı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Elon Musk’tan Vitalik Buterin’e, Mark Zuckerberg’den Nic Carter’a kadar birçok ünlü sanatçı ve kripto para evreninin de yakından tanıdığı kişiyi programına konuk eden Lex Fridman’ın son konuğu ise Microstrategy şirketinin kurucusu ve CEO’su Michael Saylor’dı.

Son 2 senede şirketinin ve kendisinin aldığı Bitcoin’lerle adını tüm dünyaya duyuran ve tüm dünyadan birçok hayranı oluşan Saylor, podcast’te enflasyon ve merkeziyetsizlik gibi konulara değindi. Bitcoin’in sadece bir kripto para ağı olmadığını, “en ahlaki kripto varlık ağı” olduğunu dile getiren Saylor’ın 4 saatlik yayında söylediklerinden önemli bölümler şu şekilde:

“En büyük problem enflasyon sepetini devletin belirlemesi”

“Geleneksel ekonomide, belirlenen bir piyasa sepetindeki tüketici ürünlerinde yaşanan fiyat artışıdır. Bu sepeti ve içindeki ürünleri ise bir devlet kurumu belirler. Ama buradaki rakamlar sentetik olur. Buradaki problemlerden biri, devletin sepetin içindeki ürünleri belirlemesidir. Bu sayede bu ürünleri de sürekli olarak değiştirebilirler. Örnek olarak 10 yıl önce size sosyal hayatınız için yılda 10 konsere gitmenizi önerebilirdim ve bu biletlerin toplam fiyatı 200 dolar olabilirdi. Ancak şimdi konser fiyatları 200 dolar olduğunda, size 10 konsere gitmenizi öneremem. Çünkü toplamda 2 bin dolarlık bir fatura çıkmış olur. Peki ne yaparım? Size Netflix’te konser izlemenizi öneririm ve siz bu konserler için hiç para ödemezsiniz. Peki o zaman enflasyon olmamış mı oluyor? Siz konserlerinize gidememiş oluyorsunuz.”

“Parayı kasada saklarsanız değerini kaybedecektir”

“Yaklaşık 92 yıldır her sene %7’lik enflasyon yaşanıyor. Eğer bir değişim aracı olarak paranızı hızlı şekilde hareket ettirmek isterseniz, onu para birimine çevirmeniz gerekir. Ancak para, altın ve emlak gibi mallara da çevrilebilir. Eğer parayı siz bu tür mallara çevirirseniz, büyük ihtimalle değerini korur ancak 100 bin doları kasaya koyup saklarsanız, değerini zamanla tamamen kaybedecektir. 92 yılda da %99.7’lik değerini kaybetti.”

“Bitcoin ahlaki bir kripto varlık ağıdır”

“Bitcoin’i özel yapan temel özelliklerinden biri de, merkeziyetsiz ve hiçbir politikacının ağzından çıkacak sözlere bağlı olarak hareket etmiyor olmasıdır. Bu gerçekten çok önemli bir özellik. Bitcoin sadece bir kripto varlık ağı değildir. Kripto varlık ağı yaratmak da çok kolay. Bitcoin ahlaki bir kripto varlık ağıdır ve bunu yaratmak çok zordur. Başarılı olması için herhangi bir devlete, kuruma ya da ünlü birine ihtiyacı yoktur. Bitcoin, başkaları tarafından zorla ele geçirilmesi en zor varlık olabilir. Çünkü sizin diğer fiziki mallarınızı siz istemediğiniz halde elinizden alabilirler.”

“Bitcoin’de sistemin değişmeyeceğini biliyorum”

“Bitcoin bence, en iyi, en güvenli ve en sağlam kripto varlık konumunda… Sonsuza kadar da devam edeceğini ve hep hayatımızda olacağını düşünüyorum. Burada yanılıyor ya da yanılmıyor olabilirim. MicroStrategy şirketinin hisseleri için de bunu söyleyebilirim ama MSTR bir menkul kıymet ve hukuki sorumluluğum da var. Ayrıca yarın yönetim kuruluna gidip MSTR hisselerinden bir milyon adet daha yaratılmasını da isteyebilirim. Ancak Bitcoin’de bunun değişmeyeceğini biliyorum. Bu yüzden onu ön plâna çıkarıyorum.”

“Twitter hissesine 100 trilyon dolar yatırmak ister misiniz?”

“Bitcoin’in hayatınızı daha iyi yapacağını söyleyebilirim. Aslında burada da yanılıyor olabilirim, çünkü anahtar kelimelerinizi kaybederseniz, elinizdeki Bitcoin’ler de sonsuza kadar kaybolacak ve Bitcoin almanız hayatınızı daha iyi yapmamış olacak. Ama bu diğer menkul kıymetleri almakla tabii ki aynı şey değil. Bir menkul kıymet üzerinden daha iyi bir dünya inşa edemezsiniz. Örnek olarak Twitter hissesi üzerinden bunu yapamazsınız. Çünkü Twitter hisseleri, Rusya ya da Çin’de, bir egemen güce bağlı olmayan varlık olmayacak. Hatta Çin’de yasal bile değil. Hukuki olarak zaten mümkün değil ama 100 trilyon doları sadece Twitter hissesine yatırmak ister miydiniz? Bir CEO’su, bir yönetim kurulu var ve yarın tek hareketle o paranın yarısını sizden alabilirler. Bu yüzden cevabınız tabii ki hayır.”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl