Microsoft’tan kuantum atılımı: Kriptoda aynı tartışma tekrar alevlendi

Microsoft, “Majorana 1” adını verdiği yeni kuantum çipiyle “on yıllar değil, birkaç yıl içinde” endüstriyel ölçekte sorunları çözecek kuantum bilgisayarların geliştirilebileceğini öne sürdü. Bu gelişme, kripto dünyasında kuantum tartışmalarını bir kez daha alevlendirdi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Teknoloji devi Microsoft, “Majorana 1” adını verdiği yeni bir çip tanıttı. Şirket, bu çipin on yıllar değil, sadece yıllar içinde endüstriyel ölçekli sorunları çözebilecek kuantum bilgisayarlar oluşturulmasını sağlayacağını ileri sürüyor.

Söz konusu çipin temelinde ise keşfedilen yeni bir madde hali yatıyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella, konuya ilişkin açıklamasında, “Çoğumuz katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç temel madde hâli olduğunu öğrenerek büyüdük. Bugün bu bakış açısı değişti. Yaklaşık 20 yıllık bir çabanın ardından, bilişimde köklü bir sıçramayı mümkün kılan, topokonduktörler adı verilen yeni bir malzeme sınıfıyla açığa çıkan yepyeni bir madde hâli oluşturduk. Bu malzeme, topolojik çekirdek üzerine inşa edilmiş ilk kuantum işlemci birimi olan Majorana 1’e güç veriyor.” ifadelerini kullandı.

Nadella, bu buluşun gerçek dünyada önemli problemleri çözebilecek bir kuantum bilgisayarı sadece birkaç yıl içinde üretmelerini sağlayacağını vurguladı. Microsoft CEO’su, duyduğu heyecanı şu ifadelerle anlattı:

“Avucunuzun içine sığabilecek fakat günümüz dünyasındaki tüm bilgisayarlar birleşse bile çözemeyeceği problemleri çözebilecek bir çip hayal edin!”

Microsoft’un kuantum donanımı teknik sorumlusu Chetan Nayak ise bu gelişmenin kuantum bilgisayarların geleceğine dair geleneksel bakış açısını sarsacağını iddia etti. Nayak, “Pek çok kişi, işe yarar kuantum bilgisayarlar için on yıllar sonrasının işi diyor. Bence bu gelişme bize on yıllar yerine yıllar kalmış olduğunu gösteriyor.” dedi.

Öte yandan The Guardian’a konuşan Surrey Üniversitesi’nden fizik profesörü Paul Stevenson, Microsoft’un bu çalışmayı başarıyla ileriye taşıması halinde kuantum bilgisayarı geliştirme yarışında çok ciddi bir rakip olabileceğini belirtti. Stevenson, Stevenson, “Yeni makaleler önemli bir adım olsa da, kuantum bilişimdeki pek çok vaatkâr çalışmada olduğu gibi, sonraki adımlar zor. Bu adımlar atılmadan aşırı iyimser olmaktansa temkinli bir iyimserlik daha doğru olur.” yorumunda bulundu.

King’s College London’da teorik fizik profesörü olan George Booth ise araştırmanın etkileyici bir teknik başarı olduğunu ancak değerinin muhtemelen geriye dönüp bakıldığında daha iyi anlaşılacağını söyledi. “Birkaç yıl içinde (on yıllar yerine) anlamlı gelişmeler olacağı iddiasının doğruluğunu zaman gösterecek.” diye ekledi.

Bitcoin ve kripto paralar için kuantum tartışması tekrar alevlendi

Microsoft’un geniş yankı uyandıran açıklaması, kripto dünyasında da kuantum ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Kuantum bilgisayarların yakın bir gelecekte blok zinciri ağlarının güvenliği için tehdit oluşturabileceğine dair öngörüler tekrar su yüzüne çıktı. Öte yandan “kuantum sonrası kriptografi” olarak adlandırılan, kriptografik yapıların kuantum bilgisayarlara dirençli hale getirilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Ava Labs’ın CEO’su ve bilgisayar bilimleri profesörü Emin Gün Sirer’e göre, kripto paralara yönelik gerçekçi saldırılar hâlâ oldukça uzakta. Sirer, Google’ın kuantum çalışmalarının gündeme geldiği aralık ayında yaptığı bir yorumda, “Kuantum saldırılarının ufukta belirdiğine karar verdiğimiz anda Avalanche, kuantuma dayanıklı imzaları hızla devreye almak için hazır.” ifadelerini kullanmıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. Ferhat Yanıtla

    Maddenin 4. halini bulmuşlar he he. O zaten vardı; tahta😅