Kripto para dünyasının en önemli dallarından olan merkeziyetsiz finans artık daha fazla kullanıcı tarafından rağbet görüyor. DeFi alanının en dikkat çeken ürünlerinden olan Maker, yatırımcıların radarında bulunuyor. Kullanıcılar, MKR Coin nedir, geleceği nedir, projesi nedir şeklinde sorgular yapıyor. Uzmancoin olarak bu içeriğimizde Maker’a dair bütün detayları sizlerle buluşturacağız.
MKR Coin nedir?
Maker (MKR Coin) nedir sorusu ise en önemli sorulardan biridir. Bunu şu şekilde açıklayalım. Merkezi olmayan borç verme platformu Maker için ana yardımcı program ve yönetişim token’ıdır. Maker, herkesin kredi kontrolü olmadan kripto para birimi ödünç vermesine ve ödünç almasına izin veren Ethereum tabanlı merkezi olmayan özerk bir organizasyondur (DAO). Ağ, bu görevi gerçekleştirmek için gelişmiş akıllı sözleşmeleri benzersiz bir şekilde sabitlenmiş sabit parayla birleştirir. Ethereum blok zincirinde yer alan MKR Coin, ağdaki faaliyetiyle uzun zamandır piyasada öncü olmuştur. Örneğin platform, Ethereum ağındaki ilk takas edilebilir token’lardan biriydi. Bugün Maker, mevcut en popüler ETH tabanlı platformlardan biridir. Özellikle, Maker CDP sözleşmelerinde kilitli 4.6 milyondan fazla ETH var.
Maker, artan popülaritesini görmeye devam ediyor çünkü pazara birçok fayda sağlıyor. Bu benzersiz token, Maker ekosisteminde birden çok amaca hizmet eder. Bu işlevler, bu belirtecin genel kullanılabilirliğine katkıda bulunur. MKR’ye sahip olduğunuzda elde ettiğiniz başlıca avantajlardan bazıları şunlardır:
Topluluk Yönetimi: MKR Coin sahipleri ekosistemin yönetimine katılabilirler. Topluluk yönetimi, kullanıcılara ağın geleceği üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Maker ekosisteminde, merkezi olmayan yönetişim mekanizması, Aktif Teklif akıllı sözleşmelerine dayanır. Bu sözleşmeler, kullanıcılara sistem üzerinde kontrol sağlamak ve platform genelinde daha yüksek derecede şeffaflık sağlamak için yapılandırılmıştır.
Deflasyon: MKR, zaman içinde değerini korumaya yardımcı olmak için bir deflasyon protokolü kullanır. Bu sistemin bir parçası olarak, bir CDP akıllı sözleşmesi her kapandığında MKR’de küçük bir faiz ücreti ödenir. Bu ücretin bir kısmı yakılır. Bu şekilde sistem, bu dijital varlığın arz ve talebi arasında sağlıklı bir denge sağlayabilir.
Deflasyon protokolleri, DeFi sektöründe standart bir özellik haline geliyor ve bunun iyi bir nedeni var. Erken DeFi platformları, ödül token’ı ihraç politikaları nedeniyle enflasyona karşı hassastır. Maker’ın geliştiricileri, değerde herhangi bir düşüş olmadan sürekli olarak token veremeyeceğinizi anladı. Ve buna göre bir sistem geliştirdi.
MKR Coin projesi nedir?
MKR Coin’in projesini açıklarsak, Maker (MKR), Rune Christensen tarafından kurulan ve kullanıcıların ETH’ı Maker’ın DAI stabil coin’ini basmak için akıllı sözleşmelere kilitlemesine olanak tanıyan Ethereum tabanlı bir DeFi ödünç verme platformudur. Protokol yükseltmeleri gibi önemli kararlar, MKR token sahiplerinden oluşan merkezi olmayan özerk bir organizasyon (DAO) olan MakerDAO tarafından alınır.
Maker Amacı nedir? Maker hangi sorunu çözüyor?
Maker’ın amacı kripto para yatırımcılarının bir diğer merak ettiği konular arasındadır. Maker, geleneksel finans sektöründe karşılaşılan birden çok sorunu düzeltmeye çalışır. Platform, bu görevi gerçekleştirmek için benzersiz bir özel teknoloji seçkisini birleştirir. Bugün Maker, DeFi topluluğunun kritik bir parçası olarak işlev görüyor. DeFi, merkezi olmayan finansal kurumların sürekli büyüyen sektörünü ifade eder. DeFi’nin amacı, halka sunulan mevcut merkezi finansal hizmetlere uygulanabilir çözümler sunmaktır.
Maker’ın düzeltmeye çalıştığı ana sorunlardan biri şeffaflıktır. Ağ, herhangi bir tarafa güvenme ihtiyacını ortadan kaldırmak için akıllı sözleşmeler kullanır. Şu anda ABD Doları’na sabitlenen Tether (USDT) gibi büyük stabil kripto paralar, ağın rezervlerine güvenmenizi gerektiriyor. Çoğu durumda, şirketin varlıklarını doğrulamak için üçüncü taraf denetçilere güvenmek zorunda kalırsınız.
Maker, merkezi kuruluşlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırır. Dış denetimleri veya şirket beyanlarını beklemeniz gerekmez. Tüm ağ, blok zinciri aracılığıyla izlenebilir. Maker bir adım daha ileri gider. Örneğin, şirket personeli, tüm kullanıcıların incelemesi için şirketin SoundCloud sayfasında her toplantının kayıtlarını yayınlar.
Bir diğer sorun da volatilitedir. MKR’nin temel işlevi, DAI’nin dolara sabitlenmesini sağlamaktır. Bu ikili kripto stratejisi, oynaklığı yani volatiliteyi önlemeye yardımcı olur ve kullanıcılara projenin esnekliği açısından daha fazla güvenlik sağlar.
Maker nasıl çalışıyor?
Maker’ın nasıl çalıştığını detaylandıralım. Çoğu kripto para biriminin aksine, MKR yalnızca DAI fiyat dalgalanmalarına yanıt olarak oluşturulur veya yok edilir. Sistem, DAI’nin değerinin 1 ABD Doları’na yakın bir şekilde sabitlenmesine yardımcı olmak için dış pazar mekanizmalarını ve ekonomik teşvikleri kullanır. İlginç bir şekilde, DAI genellikle hiçbir zaman tam olarak 1 ABD doları değildir. Çoğu durumda, token’ın değeri 0,98 ABD Doları ile 1,02 ABD Doları arasındadır. Özellikle, bir ödünç verme akıllı sözleşmesinin yürütülmesi tamamlandığında, MKR token’ı imha edilir.
Maker’da madencilik yoktur. Maker, öncü stratejisi DAI ve MKR gibi iki benzersiz kripto para birimini barındırıyor. Ağ ayrıca, sert piyasa düşüşleri sırasında bile DAI’yi stabilize etmek için üç ana mekanizma kullanır. DAI’yi stabilize etmek için kullanılan ilk protokole Target Price yani Hedef Fiyat denir. Bu sistem, ABD dolarına kıyasla bir ERC-20 token’ının değerini hesaplar.
İkinci protokol olan TRFM, zorlu piyasa koşullarında DAI’nin oynaklığını azaltmak için USD sabitini kırıyor. Spesifik olarak, protokol zaman içinde hedef fiyatı değiştirme işlevi görür. Ayrıca bir hassasiyet parametre sistemi vardır. Bu sistem, ABD doları hareketine göre DAI’nin fiyat değişikliği oranını izler. Bir piyasa çöküşü durumunda TRFM’yi devre dışı bırakmak için de kullanılabilir.
Üçüncü protokol de Collateralized Debt Position denilen Teminatlı Borç Pozisyonu (CDP)’dir. CDP sözleşmeleri, Maker’ı özerk yapan şeydir. Bu gelişmiş akıllı sözleşmeler, Maker ekosistemine özgüdür. DAI token’ları karşılığında Maker platformuna ERC-20 token’ları gönderdiğinizde bir CDP sözleşmesi başlar.
Bu token’lar, bir teminat borcu akıllı sözleşmesine kilitlenir. Kullanıcılara daha sonra yatırdıkları miktarlara göre DAI verilir. CDP akıllı sözleşmeleri, kredi geri ödendiğinde teminatlı varlıkları otomatik olarak serbest bırakır. Özellikle, bir kullanıcı bir CDP’yi sonlandırdığında, onu kullanarak üretilen toplam DAI miktarını yok eder.
MKR Coin nereden alınır?
Maker Coin nereden alınır konusuna gelecek olursak Maker Coin diğer adıyla MKR Coin hemen hemen bütün kripto para plâtformlarında bulunuyor. DeFi ürünü olmasından dolayı daha çok ve daha efektif olarak kullanıldığı için DeFi platformlarında daha fazla alıcısı bulunan MKR Coin, merkezi borsalarda da alınıp satılabiliyor. MKR Coin’i Binance, Coinbase, Bithumb, Gemini, Huobi, Bybit, FTX, KuCoin, Kraken, Bitstamp gibi platformlardan alarak işlem yapabilirsiniz.