Monero, yakın gelecekte en değerli 2. dijital para birimi olabilir ama nasıl?

Türdaşları arasında belki de en hak ettiği değeri görmeyen para birimi Monero‘dur. Ayakları yere basan güçlü bir teknolojik altyapıya sahip bir para birimi olan Monero, önümüzdeki birkaç yılda Bitcoin’in ardından en değerli dijital para birimi olabilir. Buna gerekçe olarak pek çok önemli farklılıktan bahsedebiliriz. İşlemler ile kimlikler gizli ve izlenemez Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere mevcut dijital para birimlerinin çoğu şeffaf bir blok zincire sahip. Bu da işlemlerin dünyadaki herkes tarafından açıkça doğrulanabilir ve izlenebilir olduğu manasına gelir....

Türdaşları arasında belki de en hak ettiği değeri görmeyen para birimi Monero‘dur.

Ayakları yere basan güçlü bir teknolojik altyapıya sahip bir para birimi olan Monero, önümüzdeki birkaç yılda Bitcoin’in ardından en değerli dijital para birimi olabilir.

Buna gerekçe olarak pek çok önemli farklılıktan bahsedebiliriz.

İşlemler ile kimlikler gizli ve izlenemez

Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere mevcut dijital para birimlerinin çoğu şeffaf bir blok zincire sahip. Bu da işlemlerin dünyadaki herkes tarafından açıkça doğrulanabilir ve izlenebilir olduğu manasına gelir.

Dahası, bu durum gerçek kimliğinizin açığa çıkmasına neden olabilir. Monero ise her iki tarafın adresleri ve işlemden geçirilmiş miktarlara kadar kriptografi kullanır. Bu da işlemleri gizli ve izlenemez kılar.

Madenciliği merkezileşmeyecek

Bunun yanı sıra Bitcoin’deki en büyük bir diğer sorun, madenciliğinin her geçen gün merkezi bir yapıya bürünmesi. Bitcoin’in madencilik algoritması, asic adı verilen madencilik çiplerinde daha hızlı çalışıyor. Bu çiplerin fiyatları da ekran kartlarına nazaran kat be kat daha fazla. Bu durum da madenciliği sermayesi güçlü şirketlerin tekeline alıyor. Bugün Bitmain, bu alanda önemli bir yere sahip dünyanın en büyük madencilik havuzuna sahip şirketlerden biri.

Bu durum şimdi çoğunlukla büyük bir problem olarak görülmese bile yakın gelecekte sıklıkla konuşulacak. Monero, Bitcoin’den farklı madencilik algoritması sayesinde madencilikte merkezileşmenin önüne geçiyor.

Blok boyutu problemi yok

Bitcoin’deki bir başka ana problem, blok boyutu limitiyle ilgili. Bitcoin’deki blok boyutu limiti, ağa katılım sayısı arttıkça buna ayak uydurmakta zorlanıyor. Monero’da ise böyle bir problem yok. Monero’da blok limiti, hacim artışlarına ayak uydurabilecek şekilde oluşturulmuş durumda. Aynı zamanda Bitcoin, her 10 dakikada bir blok üretebilirken bu süre Monero’da 2 dakika.

Dolayısıyla Monero’nun Bitcoin’den üstün ve Bitcoin‘in önemli problemlerine çare olabilecek pek çok özelliği mevcut. Şubat 2017’de 11-12$ civarında seyreden Monero, bugün 96$.

Piyasa hacmi bakımından en büyük 10. dijital para birimi olan Monero, dijital para birimi teknolojilerine kattığı arttılar nedeniyle yakın gelecekte belki de Bitcoin’in ardından en değerli 2. dijital para birimi olabilir.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl