Meksikalı-Amerikalı Frida.NFT CEO’su Martin Mobarak, 30 Temmuz’da Miami’de düzenlediği lansman etkinliğinde önemli bir sanat eserini yakmasının ardından Meksika Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü (INBAL) tarafından soruşturma altına alındı.
Mobarak’ın projesi Frida.NFT, Meksikalı sanatçı Frida Kahlo tarafından 1944 yılında çizilen sanat eseri Fantasmones Siniestros’un (Uğursuz Hayaletler) 10.000 dijital kopyasını basmayı planlıyor. Milyoner, etkinliğinde sergilediği eserin orijinal olduğunu iddia ediyor. Görüntülerde resmin, kuru buz ve yakıtla doldurulmuş bir martini bardağının üzerine yerleştirildiği, hemen ardından ateşe verildiği görülüyor.
57 yaşındaki Mobarak’ın gerekçesi, Frida Kahlo’nun da eserlerini başkalarının yararına yok etmekten hoşlanacağı yönünde…
Meksikalı yetkililer Mobarak’ı NFT gösterisi nedeniyle soruşturuyor
Kahlo’nun resimleri, çizimleri ve belgeleri, özel koleksiyonculara ait parçalar da dahil olmak üzere tüm sanat eserleri kendi ülkesinde ‘sanatsal anıt’ olarak kabul ediliyor.
Şirket, web sitesine göre ‘artan şeffaflık, bağış sıklığı ve bağışı teşviki yoluyla hayırseverlik endüstrisinde reform yapmak’ için blok zincir teknolojisini kullanacağını söylüyor.
Frida.NFT web sitesinde aralarında Ulusal Otizm Derneği, Çocuk Kraniofasiyal Derneği, Frida Kahlo Müzesi ve Mexico City’deki Güzel Sanatlar Sarayı’nın da bulunduğu çeşitli hayır kurumlarının isimleri yer alıyor. Ancak, bu hayır kurumlarından herhangi birinin etkinlikle doğrudan ilgili olup olmadığı belli değil.
Öte yandan, Mobarak’ın sanat eseri yakılmadan önce partideki konuklarına “Binlerce çocuğun hayatını değiştireceğiz. Umarım herkes bunu anlayabilir ve umarım herkes bunun bırakacağı mirasın olumlu bir yanını görebilir.” şeklinde konuştuğu öğrenildi.
Eserin değeri 10 milyon dolar
Yakılan eserin son değeri 10 milyon doların üzerinde olan Fantasmones Siniestros (Uğursuz Hayaletler) olduğu söylendi.
Kahlo, çift taraflı çizimi ilk olarak Venezuelalı sanat eleştirmeni Juan Rohl’a hediye etmişti. Vice’ın haberine göre, New York’ta bir galerinin eline geçen resim, 2004 yılında Vergel Vakfı’na, ardından da 2013 yılında özel bir koleksiyoncuya satıldı.