Nitelikli Fikrî Tapu terimi de artık, kripto para ve NFT yatırımcılarının Türkiye’de kullanacağı kavramlardan biri olacak. Nitelikli Fikrî Tapu’nun, kısaltması NFT olan “Non-fungible token”ın Türkçe karşılığı olmasına karar verildi.
Kısaltmasını okurken de Türkçe harflerle…
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başkanı Ali Taha Koç, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla NFT’nin Türkçe karşılığının “Nitelikli Fikrî Tapu” olmasına karar verdiklerini belirtti. Koç, görüntülü paylaşımında yaptığı açıklamada, “Seçenekleri değerlendirirken, hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik. Yenilikçi teknolojilerin terimlerinin kendi dilimize kazandırılması çok önemli. Kısaltmayı seslendirirken de Türkçe harflerle bunu yapmayı tercih ediyoruz.” dedi.
TDK ve Dijital Dönüşüm Ofisi’nden ortak çalışma
Türk Dil Kurumu (TDK) ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından prtak bir çalışma yapıldığını bekirten Koç, NFT’nin Türkçe karşılığı olması gerektiği kararını, Ankara Üniversitesi bünyesinde yapılan ilk NFT dersinin ardından aldıklarını belirtti. Twitter’dan anket düzenlediğini ve buradan gelen sonuçları TDK ile paylaştığını söyleyen Koç, bir süredir yapılan çalışma sonucunda da “Nitelikli Fikrî Tapu” teriminde karar kıldıklarını aktardı.
Özellikle 2021 yılının yaz aylarında tüm dünyadan ciddi ilgi toplayan ve bu büyük ilginin sonunda milyarlarca dolarlık bir sektör yaratan NFT’ler, kripto varlığın dijital haklarının kişi ya da kurumlarda olduğunu gösteren bir teknoloji olarak biliniyor. Sanat eserlerinden sporcu kartlarına, videolardan tweet’lere kadar birçok alana yayılan NFT’lerin ne kadar değer barındırdıkları ve ödenen ücretleri hak edip etmedikleri ise kripto toplulukları tarafından bile ciddi şekilde tartışılmaya devam ediyor.
Türkiye’de yatırımcısı çok
Türk kripto para yatırımcılarının da NFT’lere önemli derecede ilgisi bulunuyor. Özellikle spor alanındaki NFT’lere ilgi ciddi boyutlara ulaşırken, hiçbir kullanım alanı olmayan ve bazı sosyal medya “fenomen”lerinin de ürettiği NFT’lere de büyük miktarlarda para yatıran bir kitle de bulunuyor.