
Ripple ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında dört yıldır süren hukuk mücadelesi sona ermek üzereyken, beklenmedik bir karar süreci durdurdu. New York Güney Bölgesi Yargıcı Analisa Torres, tarafların ortaklaşa sunduğu cezayı azaltma ve mahkeme tedbirini kaldırma talebini, “usulen uygunsuz” bularak reddetti.
Ripple ve SEC, 7 Mayıs’ta mahkemeye sundukları dilekçeyle, Ağustos 2024’te verilen 125 milyon dolarlık cezanın 50 milyon dolara indirilmesini ve Ripple üzerindeki tedbir kararının kaldırılmasını talep etmişti. Ancak Yargıç Torres, yasal sürecin doğru işletilmediğini ve kamu yararının yeterince gözetilmediğini belirterek, tarafları daha güçlü bir başvuru sunmaya davet etti. Avukat John Deaton, kararın SEC’ye yönelik bir mesaj olduğunu söyleyerek, hakimin “Her şeyi onaylamam, beni ikna edin.” mesajı verdiğini savundu.
Yargıç talebi kabul etseydi, dava kapanacak, Ripple’ın fonları serbest bırakılacak ve taraflar karşılıklı temyiz başvurularını geri çekecekti. Ancak ret kararıyla birlikte bu süreç ertelenmiş oldu. Yargıç Torres, 2023’te verdiği kısmi kararda XRP’nin borsadaki satışlarının menkul kıymet sayılmadığını, ancak doğrudan kurumsal satışlarda federal yasaların ihlal edildiğini belirtmişti.
Ripple’ın Hukuk Direktörü Stuart Alderoty, kararın Ripple lehine önceki kararları etkilemediğini belirtti ve bunun sadece “prosedürel bir sorun” olduğunu vurguladı.
Haberin yazıldığı dakikalarda XRP 2.44 dolar seviyesinden işlem görüyor.