Teknoloji devi Samsung ve Güney Kore Merkez Bankası, çevrim dışı işlemleri kolaylaştırabilecek Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) teknolojisini araştırmak üzere bir ortaklık imzaladı. İş birliği, internete olan bağımlılığı ortadan kaldırmayı ve sorunsuz çevrim dışı işlemlerin yeni bir aşamasını başlatmayı amaçlıyor.
Galaxy telefonlar ve akıllı saatlerde çevrim dışı CBDC gönderimi
Samsung’un hedefi, CBDC’nin “çevrim dışı” olarak çalışabilmesi. Açıklamada, dijital paranın “çevrim dışı” çalışabileceği, Galaxy telefonlar ve akıllı saatlerdeki güvenli çip sayesinde CBDC sahipleri arasında güvenli bir şekilde gönderilebileceği bildirildi.
Samsung’a göre, temassız ödemeleri kolaylaştırmak için akıllı telefonlara entegre edilen yakın alan iletişim teknolojisi, cihazlar arası ödemeleri mümkün kılmak için kullanılabilecek.
Geçtiğimiz yıl Samsung, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) için Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisini kullanan bir çözüm geliştirdiğini duyurmuştu. Şirketin açıklamasına göre, kullanıcıların internet bağlantısı olmamasına rağmen ödeme işlemi gerçekleştirmeleri sağlandı.
İnternet olmasa bile acil durumda ödeme
Samsung, Bank of Korea ile birlikte yaptığı basın açıklamasında “ağ bağlantısı olmasa bile acil durumlarda güvenilir işlemleri desteklemek için çevrim dışı ödemelerle ilgili güvenlik risklerini nasıl en aza indireceklerini araştırmaya devam edeceklerini” söyledi.
Güney Kore Merkez Bankası kıdemli başkan yardımcısı Seungheon Lee yaptığı açıklamada, “Samsung ile ortaklaşa çevrim dışı CBDC teknolojisini geliştiren ilk merkez bankası olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Lee sözlerine, bu iş birliğiyle ülkenin, küresel merkez bankaları tarafından aktif olarak araştırılan bir sektör olan çevrim dışı CBDC teknolojisi alanında öncülük etmeye devam edeceğini umduklarını da ekledi.
CBDC’nin benimsenmesi artıyor ancak endişeler sabit
Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar çeşitli ülkeler, tüketiciler için anlık para transferlerini kolaylaştırmak amacıyla CBDC’leri araştırma ve incelemelerinde ilerleme kaydediyor.
Çin, halihazırda Çin yuanının dijital bir versiyonunu geliştirdi ve şu anda birçok şehirde deneniyor.
Benzer şekilde, ABD de doların dijital bir versiyonunu piyasaya sürmenin fizibilitesini ve bunun içereceği operasyonel mekanizmaları aktif olarak araştırıyor.
Öte yandan, bu dijital para birimleri hakkında hâlâ bazı endişeler var. Başlıca endişelerden biri gizlilik ve güvenlik. CBDC’ler karmaşık ve sofistike teknolojiye dayanıyor. Bu yüzden bilgisayar korsanlığı ve diğer siber risklere karşı savunmasız olabileceklerine dair endişeler bulunuyor.