Kripto paraları destekleyen ancak sabit coin ihraççısı şirketlerin de varlıklarını yüzde 100 oranda nakit dolar ile koruması gerektiği düşüncesinde olan senatör Cynthia Lummis, hazırladığı kripto para yasa taslağını sonlandırmak üzere olduğunu belirtti.
“Bitcoin emtia olduğu için CFTC sorumluluğuna giriyor”
ABD medyasından Axios’un Youtube kanalında bir röportaj veren Lummis, yasa tasarısının bu yılın sonuna gelmeden tamamlanmasını umduğunu belirtti ve tasarıdan bazı detaylar verdi:
“Geleneksel varlıkları yönetiyormuş gibi olacak şekilde tasarladık. Örnek olarak, Bitcoin bir emtiadır. Dolayısıyla vadeli ve spot piyasalardaki Bitcoin işlemleriyle Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu ilgilenecek. Ancak başka bir varlık da Howey Testi’ne uyuyorsa o zaman menkul kıymet olacak ve SEC’nin kontrolü altında bulunacak”
“İnovasyon baltalanmadan yatırımcı korunmalı”
Kripto paraları regüle edecek yasa tasarısının inovasyonu engellememesi gerektiğini belirten Lummis, “Kripto para dünyası gerçekten beni kendine hayran bırakıyor. Bu varlık sınıfını regüle edecek bir yasanın kesinlikle inovasyonu baltalamadan yatırımcıları koruması lazım” dedi.
“Büyük resmi kolaylıkla görecekler”
Tasarının detaylı ve büyük bir yapıdan oluşacağını, ayrıca kripto paralar ile emtiaların değişik çeşitlerinin alt gruplara ayrılarak regüle edileceğini belirten Lummis şunları söyledi:
“İlk olarak büyük bir parça olarak tasarıyı göstereceğiz. Böylece insanlar büyük resmi rahatlıkla anlayabilecekler. Emtia bileşenlerinin menkul kıymet bileşenleriyle, sabit coin’lerle ve muhtemel çıkacak bir CBDC’yle nasıl çalışacağını ve birlikte regüle edileceği rahatlıkla anlaşılacak”
“NFT’ler tasarıda yok çünkü…”
NFT’lerin yasa tasarısında olup olmayacağı da sorulan senatör Lummis, şu anda NFT’lerin hangi kategoriye girdiğini tam anlamıyla yorumlayamadıkları için, tasarının içinde bu varlık sınıfına yer vermediklerini söyledi:
“NFT’leri kategorize etmek şu an için çok zor. Ancak regülasyon kurumları bu konuda yardımcı olacaktır. NFT’lerin teknolojisi daha iyi anlaşıldıktan sonra onların regüle edilip edilmemesi gerektiğine karar veerilebilir. Çünkü kripto paraların aksine NFT’lerin sanat eseri olarak satılanları da, fayda sağlayıcı ve belli bir amaç için satılan token versiyonları da mevcut. “
Lummis son olarak, El Salvador etkisi yaratmayacak olsa da, detaylı bir çalışma ürünü olacak bu yasa tasarısının hayata geçmesi durumunda birçok ülkenin de, yol gösterici olarak bu tasarıyı referans alabileceğini söyledi.