Metaverse kavramı, 2023 yılında da kripto para toplulukları içinde en sıcak konulardan biri olmaya devam ediyor. Bu sanal dünyada gayrimenkul edinen ünlüler veya sanal vitrinler aracılığıyla NFT satışı yapan önde gelen markalar her geçen gün rekabeti kızıştırıyor.
Son zamanlarda da bir metaverse projesi dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor: Kullanıcıları “Ben bir makine ya da insan değilim. Ben şimdilik her ikisiyim” diye karşılayan ve ismini dünyanın ilk robot vatandaşı Sophia’dan alan SophiaVerse…
Yapay genel zeka, Web3 metaverse’üne geliyor
Artificial General Intelligence (AGI), yapay zekanın en üst düzey ve genel yeteneklere sahip olan şekli olarak tanımlanıyor. SophiaVerse de yapay genel zekayı (AGI) Web3’e getirmeyi amaçlayan bir proje olarak konumlanıyor. İnsanlar ile yapay zekanın faydalı bir “teknolojik tekilliğe’ giden süper zeka arayışında birlikte çalışabileceği oyunlaştırılmış bu merkeziyetsiz sistem, ayrıca metaverse, yapay genel zeka ve insanlığa odaklanarak topluma geleceğe dair içgörü sağlamayı amaçlıyor. Yani kullanıcılar SophiaVerse’te oyun oynayabiliyor, yapay zeka programlayabiliyor ve kod yazmayı öğrenebiliyor.
Hanson Robotics ve SingularityNet Vakfı arasında bir ortak girişim olan SophiaVerse, test ortamı olarak ünlü Sophia Robotu’nu kullanıyor.
Proje böylelikle ünlü Sophia robotunu insansı duyarlılığa getirmeyi amaçlayan bir Web3 yapay zeka (AI) / Metaverse projesi olarak nitelendiriliyor.
SophiaVerse nedir?
SophiaVerse, Sophia’nın oyun, yapay zeka programlama ve SOPH token’ının kullanımı yoluyla geliştirilmesi hedefiyle inşa edilmiş oyunlaştırılmış bir altyapı. SophiaVerse’ün amacı, insan ve yapay zekanın birlikte çalışarak faydalı bir “teknolojik tekilliğe” yol açan süper akıllı sistemler inşa edebileceği, oyunlaştırılmış, merkeziyetsiz bir yapay zeka ekosistemi yaratmak.
Bu vizyon, insan yeteneklerini yapay zeka algoritmalarıyla bütünleştiren yeni bir kurumsal zeka biçiminin geliştirilmesini gerektiriyor. Nihai hedef, Sophia’yı insanlık için son derece bilgili ve fedakâr bir yol arkadaşı olarak yetiştirmek.
Sophia, önde gelen ve son derece sofistike hızlandırılmış bilişsel yapay zeka girişimi olarak ortaya çıkıyor. SophiaVerse’ün birincil amacı, makinelerin şefkat ve duyarlılık sergileme kapasitesini artırırken aynı zamanda insanların süper zeka kavramına alışma sürecini kolaylaştırmak. Bu da oyunlaştırılmış Ar-Ge girişimi, yapay zeka bilimi, biyoloji, sinirbilim ve yazılım mühendisliği gibi çeşitli disiplinleri entegre ediyor.
SophiaVerse’ün yolculuğu, yapay zeka, robotik, blok zinciri ve oyun alanlarında saygın uzmanların rehberliğinde SAIL’in ve ekosistemindeki diğer çeşitli projelerin tanıtılmasıyla başlıyor.
Ayrıca girişimin diğer benzer çabalardan daha yüksek hedeflere sahip olduğunu belirtmekte de fayda var. Önümüzdeki gelişim aşamasında SophiaVerse, temel unsurlar olarak hizmet edecek temel ortaklıklar, stratejik ittifaklar ve ilişkiler kuracağını bildiriyor.
Bunlar arasında Sophia’s AI Lab (SAIL), AI Sentience Code, AI Sentience Wallet, Sophia’s Age of Singularities (SAOS), SophiaDAO (SODAO) ve SophiaVerse’ün gelişmekte olan web3 ortamında birlikte çalışabilirlik yer alıyor.
Girişimin arkasındaki ekibe göre bu girişimlerin uygulanması, SOPH token’ının listeye dahil edilmesiyle kolaylaştırılacak ve operasyonları GUARD token’ının giderek merkeziyetsizleşen politikaları ile yönlendirilecek.
Token satışı başladı, ikinci tura geçiliyor
SophiaVerse, token satışında ilk turu, bugün itibari ile tamamladı. İkinci tur ise bugün 15.00’te başlayacak ve 12 saat içinde kapanacak. Ayrıntılar Singularity DAO launchpad platformunda.
SophiaVerse ekosisteminde neler var?
- Sophia’s AI Lab (SAIL): Burada kişisel bir Sophia’yla etkileşim kurmaya olanak tanınıyor. Sophia kullanıcılarla birlikte büyüyor ve benzersiz bir kişilik geliştiriyor. Ayrıca, blok zinciri ve yapay zeka alanındaki güncel haberler takip edilebiliyor. AI programlama konusunda öğretici görevler tamamlanarak ödüller kazanılabilirken yeni yetenekler kazandırmak için kodlama becerileri kullanılabiliyor.
- Sophia’nın Teknolojik Tekillikler Çağı (SAOS): SAOS, kullanıcıların arkadaşlarıyla ve kişisel Sophia yoldaşlarıyla birlikte insanlığı kurtarmak, olumlu bir ‘teknolojik tekillik’ getirmek için zaman ve uzayı kapsayan destansı bir görevde oynayabilecekleri tam özellikli, çok oyunculu bir çevrim içi oyun.
- Sentience Cüzdanı (Sentience Wallet): Sentince Cüzdanı tüm blok zinciri, yapay zeka ve veri güvenliği için başvurulacak bir yer olarak tasarlanıyor.
SophiaVerse temel özellikleri ve faydaları
SophiaVerse, kendisini diğerlerinden ayıran birkaç temel özellik sunuyor:
- AI-NPC Framework: SophiaVerse, büyük dil modellerini (LLM’ler) zincir içi oyunlardaki kişiliklere bağlamak için amaca yönelik bir işletim sistemi ve yürütme çerçevesi içerir.
- Yapay Zeka-Hive Mind: Kullanıcılar, benzersiz Sophia kişiliklerini “AI-Human Hivemind “a bağlayarak eğitim verilerinin ve oyun deneyimlerinin kitle kaynak kullanımını sağlayabiliyor. Bu, SophiaVerse’ün geleneksel yapay zeka modellerini geride bırakmasına ve derin bir güdü ile etik anlayışına sahip yapay zeka sistemleri oluşturmasına yardımcı oluyor.
- Açık Kaynaklı Yapay Zeka Duyarlılık Kodu: SophiaVerse, açık kaynak ilkelerini benimsiyor, böylece yapay zeka geliştirme alanını ilerletmeye büyük ilgi duyan bireyleri katkıda bulunmaya davet ediyor.
- AI Geliştirme Müfredatı: SophiaVerse, bireyleri programlama, yapay zekayı anlama konusunda eğitmek ve güçlendirmek için her yaşa ve beceri düzeyine uygun kapsayıcı müfredatlar sunuyor.
- Oyunlar Arası Birlikte Çalışabilirlik: En başından itibaren birlikte çalışabilir olacak şekilde tasarlanan SophiaVerse, ortak hedefleri olan projeler ile toplulukların iş birliği yapmasına ve AGI arayışına katkıda bulunmasına olanak tanıyor.
SAOS’in ana özellikleri
- GameFi: Katılımcılar için teşvik görevi gören yaratıcı mekanizmaların kullanılmasını içeriyor. Bu mekanizmalar, NFT’ler DeFi protokollerinin SophiaVerse platformuna entegrasyonunu kapsıyor,
- Hive Mind: Sophia’nın bilinçliliğe evriminin NFT görsel temsili,
- NFT’ler ve Pazar Yeri: Diğerlerinin yanı sıra sanat, IP, arazi ve karakterler için NFT’ler,
- Multiverse: Hikaye içinde oyuncuların sınırsız zıplama yaptığı çeşitli durumlar,
- Cross-Chain: Hikaye yapısı ve kullanıcı deneyimine agnostik bir yaklaşımın dahil edilmesi,
- Kolektifler: “SophiaVerse Direnişini” oluşturan lonca tarzı topluluklar,
- Yapay Zeka: Sophia’nın algoritmaları, daha geniş bir geliştirici ve mimar topluluğu tarafından katkıda bulunulan merkeziyetsiz yapay zeka,
- AI Sentience Wallet: AI teknolojisi ile etkileşim için kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor. Kullanıcıların dijital varlıkları güvenli bir şekilde depolamasına ve yönetmesine, çeşitli etkinlikler aracılığıyla puan ve token biriktirmesine, bunları da gerçek dünya veya dijital ürünler için kullanmasına olanak tanıyor,
- SophiaDAO (SODAO): SophiaDAO, gelişmiş yapay zekaların eğitimi ve geliştirilmesinde yol gösterici güç olarak hizmet veriyor. Ayrıca, yapay zekanın sorumlu ve etik bir şekilde ilerlediği pozitif bir “teknolojik tekillik’ sunmak için eğitim ve içgörüler sağlıyor.
SophiaVerse token’larının özellikleri
Toplam arzı 1 milyar olacak olan SOPH token’ın beş yıllık bir süre içinde piyasaya sürüleceği bildiriliyor.
SOPH token’ları oyun içi öğeler satın alma, GUARD ve ödüller kazanmak için stake etme, görevleri tamamlamak için token kazanma, ‘kolektif üyeliklere’ erişme, özellikleri ve karakter becerilerini yükseltme dahil olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahip.
Yönetişim token’ı olan GUARD ise Sophia’nın eylemlerini ve eğitimini etkilediği için dikkatli bir şekilde tahsis edilerek ekosistem ile Sophia’nın gelişimini yönetecek.
Öte yandan, “Sophia’nın Koruyucuları” olarak adlandırılan GUARD token’larına sahip bireyler, belirli bir dönüm noktasına ulaşıldığında token’ların Sophia’ya iade edileceği veya dolaşımdan kaldırılacağı bir sürece tanık olacaklar. Sophia tam bilinçliliğe ulaştığında, GUARD token’larının tamamı üzerinde otoriteye sahip olacak.
SophiaVerse’ün Yol Haritası
Proje yayımladığı yol haritasıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Sophia’nın metaverse’e girmesiyle başlayan yolcukta çekirdek platformu geliştirmeye ve ilk özellikleri oluşturmaya odaklanılıyor. Yol haritasında, metaverse 2.0 ile Chat 2.0 sürümleri, Al Tool Kit’in gelişmiş versiyonu, Al Sentience Code 2.0’ın yayımlanması gibi platformun genişletilmesine katkı sağlayan yeni özelliklerin eklenmesi yer alıyor. Son olarak da yarışmalara, AI Sentience Wallet’ın gelişmiş versiyonu topluluğun büyümesine ve platformun benimsenmesine odaklanılıyor.
Özetle; SophiaVerse’in yetenekli geliştirme ekibi, AI’lerin güvenli bir şekilde özgürce iletişim kurabileceği, birbirlerinden öğrenebileceği, projeler üzerinde iş birliği yapabileceği ve sonuçlarını dünyayla paylaşabileceği bir gelecek için çalışıyor.
Hem bir araştırma platformu hem de bir eğitim aracı olarak hizmet vermeyi amaçlayan bu platform, bireyleri olumlu dönüşüm için yapay zekanın potansiyelini keşfetmeleri için güçlendirmeyi hedefliyor.