Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yeni düzenlemeleri açıkladı.
Bugün SPK bülteninde yer alan kararlara göre, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarının referans kampanyaları yürütmeleri yasaklandı. Kaldıraçlı işlemler de yapılamayacak. Ayrıca, kripto paralar dahil olmak üzere çeşitli varlık gruplarının bir araya geldiği sepetlerin listelenemeyeceği belirtildi.
Düzenlemeyle beraber müşteri varlıklarının korunması ve saklanması, P2P işlemler, reklam ve tanıtım faaliyetleri, kampanya ve promosyonlar, NFT’ler, sistem entegrasyonu ve teknik altyapı gibi konularda yeni kurallar getirildi.
Bu başlıklar altında ise şu düzenlemeler yapıldı:
- Müşteri paraları platformlar tarafından elden alınayacak ya da teslim edilemeyecek, bu işlemler sadece bankalar veya yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılabilecek.
- Müşteri emirleri sadece platformun kendi internet sitesi, mobil uygulaması ya da platform yetkilisi üzerinden alınabilecek. Sosyal medya (örneğin, WhatsApp, Telegram) gibi platformlar üzerinden emir almak yasaklandı.
- NFT ve oyun token’larının Sermaye Piyasası Kanunu’nun listelenme kurallarına dahil olmadığı vurgulandı. Bu nedenle, bu varlıkları ticarete konu eden platformlar, kanuna tabi olmadan işlem yapabilecekler ancak bu platformlar ilgili varlıkları işleme koyarken, müşterilere bu varlıkların kanun kapsamı dışında olduğunu bildirmek ve müşterilerin bu bilgilendirmeyi anladığını teyit etmek zorunda olacaklar.
- Asıl amacı likidite sağlamak ve platformlara fiyat vermek olan kuruluşların faaliyetleri, yatırımcılara doğrudan hizmet sunmadıkları sürece bu aşamada platform faaliyeti olarak değerlendirilmeyecek.
- Doğrudan kullanıcılar arasında alım satıma imkan sağlayan eşler arası (P2P) dijital pazar yerlerinde başkası adına ticari ya da mesleki olarak işlem yapmak, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti olarak kabul edilecek ve bu faaliyetler 08.11.2024’e kadar sona erdirilmek zorunda.
- Döviz bürosu benzeri yapıda çalışan yerlerde, SPK’dan izin alınmaksızın kripto varlıkların alım satımı, transferi vb. işlemler yasaklandı.
- Diğer kurum ve kuruluşların yetki ve düzenleme alanına giren konulardaki kripto varlıklar (emtia, gayrimenkul vb.), ilgili kurum ve kuruluşların düzenlemelerine aykırıysa platformlarda listelenemeyecek.
- Sermaye piyasası araçları, SPK tarafından bu konuda düzenleme yapılmadan önce, kripto varlık olarak ihraç edilemeyecek ve platformlarda listelenemeyecek. Halihazırda listelenen varlıklarla ilgili olarak yeni satış ve dağıtım yapılamayacak ancak mevcut varlıkların nakde dönüştürülmesine ya da transfer edilmesine izin veriliyor.
- Platformlar, reklam ve ilanlarında objektif olmak zorunda. Yanıltıcı veya yalan bilgilere dayalı reklamlar yasaklandı. Müşterilere mutlak getiri garantisi sunulamayacak.
- Platformlar, belirli bir getiri vadeden ya da belirli kripto varlıklara yatırım yapılmasına yönlendiren promosyon kampanyaları düzenleyemeyecekler. Ayrıca, müşteri kazandıran kişilere veya kazandırdıkları müşterilere herhangi bir menfaat sağlayan promosyonlar da (referans vb.) yasaklanmış olup, mevcut kampanyalar 15 gün içinde sona erdirilecek.
- Kripto varlık platformlarının, Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) veri transferi yapabilmesi için MKK tarafından belirlenen teknik gerekliliklere uygun şekilde bir sistem entegrasyonu yapmaları gerekiyor. Bu entegrasyonun, MKK’nın belirleyeceği takvime göre gerçekleştirilmesi zorunlu.
- Platformlar, müşterilere sadece kendi cüzdanlarında bulunan miktarda kripto varlık satışı yapabilecekler. Müşteriler arasında eşleşen işlemlerde, kripto varlıkların ilgili hesaplarda mevcut olması ve transferlerin sorunsuz gerçekleşmesi platformların sorumluluğunda olacak. Platformlar, müşterilerin kripto varlıkları ve nakitleri üzerinde kendileri veya üçüncü kişiler lehine herhangi bir tasarrufta bulunamayacaklar. Ödünç kripto varlık işlemleri, müşterilere kredi verilmesine neden olacak işlemler ve kaldıraçlı işlemler yasaklandı.
- Düzenlemeye göre müşterilerin kripto varlıkları kendi cüzdanlarında saklanmıyorsa, platformlar müşteri hesaplarında bulunan kripto varlıkların saklandığı cüzdanların anahtar kontrolüne sahip olmalı. Bu kontrolün en geç 08.11.2024 tarihine kadar platformlarda olması zorunlu kılındı.
Son Güncelleme: