Stellar Geliştirme Vakfı (SDF), Stellar Lumens blokzinciri kullanıcıları için çok önemli bir güncelleme yayınladı. Yapılan açıklamaya göre, Protokol 14’ün uygulanmasını sağlayacak güncelleme yapılmayacak. SDF’nin Eylül ayı sonunda Protokol 14’ün uygulamaya geçmesinin ardından güncellemede ciddi hatalar bulduğu belirtildi. Bu nedenle, ağ güncellemesi için oylama günü 23 Kasım Pazartesi olarak belirlendi.
Hataları bulduktan sonra düzelten SDF, yeni güncellemeyi test ağına yükledi. 20 Ekim’de yüklenen güncelleme Protokol 15 olarak kaydedildi. Bu adımın karmaşanın önüne geçmek ve tüm onaylayıcıların Stellar Core’un güncellenmiş versiyonunu kullandığından emin olunması için atıldığı bilgisi verildi. SDF’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Hatalar tam da test ağının ortaya çıkmak üzere olduğu bir dönemde keşfedildi. Genel ağda bir değişiklik yapmadan önce, durumu test ağında detaylı bir şekilde kontrol ediyoruz ve üretim ortamında var olması asla mümkün olmayan hataları çok geniş bir zaman diliminde çözüyoruz.”
Stellar için duyurulan bu yeni özellikler, 23 Kasım 2020’de ana ağda Protokol 15’in yüklenmesiyle uygulanacak. SDF kullanıcılarından iş birliği halinde bulunmalarını ve Stellar Core’da 15.0.0 versiyonuna, Horizon kullanıcılarının da 1.10.1 versiyonuna geçmelerini talep etti. İkisinin de Protokol 15 versiyonu olduğu belirtildi.
SDF, bu sürümlerin geriye dönük şekilde uyumlu olduklarını Stellar protokolünün mevcut sürümünü desteklemeye devam edeceğini, aynı zamanda da kullanıcıların şu konularda dikkatli olması gerektiğini belirtti:
“Eğer Stellar SDK kullanıyorsanız ve Protokol-14’ü destekleyen bir sürümü yüklediyseniz, sorun yaşamayacaksınız. Bu güncelleme, SDK düzeyinde değişiklik gerektirmemektedir. Bunu yapmadıysanız, lütfen mümkün olan en kısa sürede yapın.”
Ayrı bir sürümde ise, Protokol 15’in Stellar Lumens’e getireceği iki yeni özellik belirtildi. Birincisi “hak talep edilebilen bakiyeler”, ikincisi ise “Sponsorlu rezervler” olarak gösterildi. Güncelleme yüklendiğinde bu özellikler, Stellar kullanan uygulama ve hizmetlerin daha geniş bir kitleye yayılmalarını sağlayacak. SDF konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Güncellemenin ardından geliştiriciler, blokzincirin karmaşıklığını ortadan kaldıracak bir sistem yaratabilecek ve daha basit kullanıcı deneyimleri elde edilebilecektir.Bu da yine; hızlı, ucuz ve izin gerektirmeyen açık defter ile yapılmaya devam edecektir.”