Stellar, son zamanlardaki fiyat artışıyla kripto paralara ilgi duyanların gözdesi oldu. Özellikle XRP‘de görülen fiyat düşüşü, XLM’yi XRP’ye bir alternatif olarak öne çıkardı. Stellar (XLM) nedir, XLM ile XRP arasında ne gibi farklar var, nasıl alınır? Başlıyoruz.
Stellar (XLM) nedir?
Stellar, küresel finans kurumlarını asli token’ı XLM aracılığıyla birbirine bağlamayı amaçlayan ödeme ağıdır. Stellar’ın arkasındaki temel motivasyon, paranın doğrudan insanlar, şirketler ve finans kurumları arasında bir e-posta göndermek kadar kolay, aynı zamanda merkezi olmayan bir şekilde taşınmasını sağlamaktır. Stellar’ın parayı insanlar, şirketler ve finans kurumları arasında kolaylıkla aktarılmasını sağlayan bir yapıda olması, bireyler için gelişmiş erişim olanağı, bankalar ve kurumlar için düşük maliyetler ve işletmeler için gelir artışı sağlıyor.
Stellar ağında gerçekleşen işlemler, dünyanın her yerinden herkes tarafından erişilebilen bir veritabanı olan dağıtık deftere eklenir. Stellar, işlemler üzerinde bu kadar hızlı ve doğru bir fikir birliğine varmak için kendi benzersiz fikir birliği mekanizmasını kullanıyor.
Stellar’ın fikir birliği yöntemi, ağdaki herkesin işlemin doğruluğu konusunda birkaç saniyede uzlaşıya varmasıyla hızlı ve ucuz işlemlere olanak tanır. Stellar’da bir transfer işlemi 5 saniye içerisinde tamamlanır. Stellar ağı saniyede binlerce işlem yapabilir.
Stellar ağında “Lumens” olarak da adlandırılan XLM dışında başka token’lar da oluşturulabilir. Ethereum’da olduğu gibi Stellar’da da farklı token’lar barınabilir. Token’ların ağ üzerinde çıkarılabilmesi, takas edilebilmesi ve aktarılabilmesinden dolayı Stellar, Ethereum dışında ICO’lar için öne çıkan seçeneklerden biri.
Son olarak Stellar’ın kurucusu, aynı zamanda Ripple’ın kurucuları arasında yer alan Jed McCaleb’tir. McCaleb, 2013’te Ripple’dan ayrılarak daha sonra 2014’te Stellar’ı kurdu.
Stellar’da işlem ücreti
Stellar ağında işlem ücreti, işleme bağlı olarak nominal bir tutardır ve bu ücret, kâr amacıyla alınmaz. Ücret, DDoS saldırıları gibi kötü niyetli faaliyetlere karşı caydırıcı görev görür. Şu anda bir işlem başına ödenen bedel 0.00001 XLM’dir. Ücret tahsil edildikten sonra yeniden dağıtılır.
Stellar grafiği
Stellar (XLM), kripto para piyasasının köklü coin’lerinden biri. CoinMarketCap’e göre, XLM için ilk fiyat verisinin 2014 yılının Ağustos ayında oluşmaya başladığı görülüyor. XLM için görünen ilk fiyat, yalnızca 0.0023 dolar. Aşağıda Stellar grafiği yer alıyor. İşte 2014 yılından günümüze XLM fiyatındaki değişimler:
Yıllara göre XLM fiyatları
Aşağıdaki fiyatlar XLM’in yıllık en yüksek fiyatlarını gösteriyor.
- 2017: 0.067
- 2018: 0.94
- 2019: 0.16
- 2020: 0.23
- 2021: 0.42
Stellar yorumları
Stellar, aynı zamanda güçlü ortaklıklarıyla da biliniyor. Teknoloji devi IBM, bizzat Stellar ağını kullanıyor. Hatta IBM’in … Jesse Lund, daha önce yaptığı bir açıklamada, şirketin Stellar’ı birden çok varlık türü arasında gerçek zamanlı takas ve ödemeyi kolaylaştıran tasarımından dolayı seçtiğini söyledi. Ayrıca Lund, ileride Stellar ağının merkez bankaları tarafından da kullanılacağını inandığını dile getirmişti.
Aslında Lund’un bu görüşü bir bakıma gerçek oldu. Yakın zaman önce Stellar Geliştirme Vakfı ve Ukrayna arasında imzalanan bir anlaşma ile Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna’nın dijitalleştirilmesi için Stellar kullanılacak.
XLM ve XRP farkı
Stellar’ın kodu, başlangıçta sıfırdan yazılmadan önce Ripple Labs’in kullandığı protokole dayanıyordu. Bunda, Stellar’ın kurucusunun aynı zamanda Ripple’ın kurucularından biri olmasının etkisi büyük. 2015 yılı itibari ile de Stellar ve Ripple’ın hiçbir kodu ortak değil.
Stellar, Ripple’dan farklı şekilde, bir ICO düzenleyip fon toplayarak yola çıkmadı ve kâr elde etmeyi hedeflemedi.
Öte yandan Stellar, Ripple’ın aksine bir platformdur. Yani henüz Ripple’da sunulmayan akıllı sözleşmeler ve dapp’ler Stellar üzerinde geliştirilebilir ve kullanılabilir. Bununla birlikte Ripple’a da yakın zamanda akıllı sözleşme desteği geliyor.
XLM ve XRP token’larına gelince ise ikisi arasında önemli bir arz farkı var. XRP’nin arzı 100 milyar iken XLM, bunun yarısı, 50 milyar.
Stellar (XLM) nasıl ve nereden alınır?
Stellar’ın token’ı XLM, kripto para borsaları vasıtasıyla alınabilir. Genel olarak banka hesabından bu borsalarda bulunan hesabınıza para yatırmanız ve ardından alım emri girmeniz yeterlidir. XLM almak için BtcTurk, Paribu, Binance gibi aracı şirketleri kullanabilirsiniz. %20 komisyon indirimi ile Binance üzerinden XLM almak için tıklayın.
Stellar’ın geleceği
Stellar’ın (XLM) ortaklık bağları güçlü. Teknoloji devi IBM ile iş birliği yapan Stellar, yakın zaman önce de Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna’yı dijitalleştirmek için Ukrayna hükümeti ile anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, hem Stellar hem de XLM için bir dönüm noktasıydı ki XLM’in fiyatı, bu gelişme sonrası önemli bir artış yaşadı. Ukrayna’nın yanı sıra bankalar da Stellar ağını kullanmaya eğimli. Stellar, yine bu yıl içinde köklü Alman bankalarından biriyle ortaklığa vararak Stellar ağı üzerinde bir stabil kripto para çıkaracak.
Geçtiğimiz haftalarda, ödemelerde ABD’de bankaların stabil kripto paraları ve halka açık ağları kullanmasına izin verildi. Hatta bu iznin kapsamı bankaların bir stabil kripto para çıkarmasını bile içeriyor. Dolayısıyla böyle bir izin, Stellar gibi ağların bankalar tarafından kullanımı için önemli. Stellar bu noktada öne çıkabilir.
Bu rehber yazısında Stellar (XLM) nedir, XLM nasıl alınır gibi soruları yanıtladık. Stellar ile ilgili daha fazla sorunuz varsa aşağıda bulunan yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.