Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılıp çıkarılmayacağı son günlerin büyük tartışma konusu olmuştu. Bu doğrultuda ülkelerin kesin bir karar alması bekleniyordu. Beklenen karar bugün itibari ile çıktı. AB ülkeleri, İngiltere ve ABD, bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması kararlaştırıldı. Bunun kısa zamanda uygulamaya geçirileceği bildirildi.

SWIFT, dünya çapında bankalar ve finans kurumları tarafından ödemeler için kullanılan elektronik bir mesajlaşma sistemidir. Finansal işlemlerde güvenilirlik ve güvenlik için altın standart kabul edilen SWIFT, bugün 200 ülkede 11 binin üzerinde kurum tarafından kullanılıyor. Bu sistem aracılığıyla günde ortalama 40 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.

Yurt dışına para gönderenlerin mutlaka karşılaştığı bir terim olan SWIFT için ilk adımlar 1973 yılında atıldı. Dünyanın dört bir yanından 239 banka, sınır ötesi ödemelerde daha iyi bir çözüm bulmak üzer güçlerini birleştirdi ve SWIFT’i oluşturdu.

Başlangıçta yalnızca ödeme işlemleri için tasarlanan SWIFT, daha sonra menkul kıymetler, hazine tahvilleri, alım satımlar ve sistem işlemleri için de kullanılmaya başlandı. Bankaların yanı sıra sistem, aracı kurumlar, menkul kıymet satıcıları, borsalar, saklama hizmeti sağlayıcıları tarafından da kullanılıyor.

Rusya örneğinde olduğu gibi SWIFT, bir yaptırım aracı olarak da kullanılıyor. Örneğin, 2012 ve 2016 yılları arasında nükleer programına yönelik yaptırımlardan ötürü İran’ın SWIFT ile bağlantısı kesildi. Kuzey Kore için de böyle bir karar alınmıştı.

Son olarak SWIFT, şu anda uluslararası işlemler için yaygın olarak kullanılsa da alternatif olabilecek araçlar da gelişiyor. Örneğin blok zinciri teknolojisi çözümleri gelecekte önemli bir alternatif olarak öne çıkabilir.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl