CoinDesk’te yer alan habere göre, henüz piyasaya sürülmeyen Telegram’ın Blockchain ağı Telegram Open Network’ün (TON) kripto parası GRAM’i ikincil piyasadan satın alanlar risk altında.
TON, uzun bir süredir bekleniyor. Şirket, planlanan açılış tarihinin 31 Ekim olduğunu duyurmuştu. TON, henüz piyasaya sürülmemiş olsa da GRAM, birkaç aydır çeşitli platformlarda satılıyor. Bunlar arasında Liquid, Upxide, Bitforex ve Coinbene gibi borsalar ve OTC platformları ile en az bir yatırım fonu bulunuyor. Buralardaki GRAM satışları, Telegram’ın resmi satışları değil. Talep, yalnızca GRAM’in ilk yatırımcılarının paylarıyla karşılanıyor.
Bu noktada bir sorun var: 2018 yılındaki 1.7 milyar dolar toplanan ICO’lar sırasında GRAM satın alan yatırımcıların bunları TON piyasaya sürülmeden önce satmasına hiçbir şekilde izin verilmiyor. Telegram’la imzalanan satın alım anlaşmasında yatırımcının TON açılmadan önce paylarını elinden çıkarması halinde GRAM’lerin iptal edilebileceği ifade ediliyor. Bu, ikincil piyasadan alım yapan yatırımcıların, GRAM’leri asla alamama riski bulunduğu anlamına geliyor.
2018’deki satışlara katılan ve CoinDesk’e anonimlik şartıyla konuşan yatırımcılardan biri, “Telegram, yasal olarak yatırımcıların paylarını satmalarını yasaklayan ilk büyük projeydi” dedi. Bir yatırımcıya göre, GRAM alıcıları, kripto paralarını doğrudan veya dolaylı olarak teklif edemez, takas edemez, satamaz ve elden çıkaramaz.
GRAM’lerin verilmesi, yatırımcıların bu kurala uymasına bağlı. Bir yatırımcı, “Telegram, yatırımcının anlaşmayı ihlal ettiği öğrenirse payı iptal edebilir.” şeklinde konuştu.
2018 yılındaki özel GRAM satışlarının ilk turunda yatırımcılar GRAM başına 0.37 dolar ödemişti. İkinci turdaki fiyat ise 1.33 dolardı. Liquid’deki halka açık satışta bir GRAM 4 dolardan satıldı. Bu, 2018’deki ilk turda alım yapan yatırımcıların şimdiden yüzde 980 oranında kâr sağladıklarını gösteriyor.
Liquid vb. borsalar ile diğer platformlar üzerinden satılan GRAM’ler, şartlar gereği TON açıldıktan birkaç ay sonra sahiplerine teslim edilecek.