Tether şirketi, Birleşmiş Milletler’in, USDT başta olmak üzere sabit coin’lerin yasa dışı faaliyetlerde bir araç olduğuna yönelik raporuna tepki gösterdi.
BM’ye bağlı olan Güney Asya ve Pasifik Birimi’nin hazırladığı raporda, “Casino’lar, para aklama, yer altı bankacılığı ve milletlerarası organize suç” başlığı atılmıştı. Raporda kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanımıyla birlikte sabit coin’lere de değinilmişti.
TRON blok zinciri detayı da verilmişti
Bu sabit coin’ler içerisinde olan USDT’nin de, Güney Asya ve Uzakdoğu bölgesindeki para aklama faaliyetlerinde önemli bir araç olduğu ifadesi yer almıştı. Hatta bu anlamda TRON blok zinciri üzerinde USDT kullanımı olduğu detayı da verilmişti.
“USDT’nin izlenebilirliği yok sayılmış”
Tether şirketi ise BM raporundan bir gün sonra kuruma cevap verdi ve bir nevi tepki gösterdi. Blok zinciri teknolojisinin getirdiği izlenebilirlik faydasının dışlandığı belirtilen açıklamada son aylarda 300 milyon dolardan fazla kripto paranın Tether şirketinin çalışmaları sayesinde dondurulduğu yazıldı.
“Geleneksel bankacılık sistemi ile yapıldı”
Raporda USDT kullanımının gelişmekte olan ülke ekonomilerine olan katkısının yok sayıldığı belirtilirken, kara para aklama işlemlerinin ise on yıllardır geleneksel bankacılık kurumlarıyla yapıldığı ve bunun defalarca kanıtlandığı ifade edildi.
“Tether token’larının kullanımı bu faaliyetler için uygun değil”
Kamuya açık olan blok zincirleri kullanan Tether’in token’larının her işlemin takip edilebilmesine olanak tanıdığı ve bu durumun da aslında yasa dışı faaliyetlerin önünü tıkadığı da raporda verilen detaylardandı.
Tether şirketinin ABD Adalet Bakanlığı’ndan FBI’a kadar dünyanın en önemli kolluk kuvvet kurumlarıyla birlikte çalıştığı belirtilen yanıtta ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“BM’nin blok zinciri teknolojisini ve bu teknolojinin mali suçlarla mücadele konusunda sunduğu muazzam gelişmeleri daha iyi anlamasının faydalı olacağına inanıyoruz. Öğrenme yaklaşımını teşvik ediyor ve bunun daha bilinçli bir ortam için hayati önem taşıdığını düşünüyoruz. Ayrıca BM’yi daha fazla bilgi edinme konusunda desteklemekten mutluluk duyarız”