Kripto para birimleri dünyasında son dönemin öne çıkan kavramlarından biri de ‘security token’, yani Türkçe karşılığı ile menkul kıymet token’ları.
Utility Token – Security Token ayrımı
Menkul kıymet token’larını açıklığa kavuşturmadan önce utility token’ların, yani hizmet token’larının ayrımını yapmak önemli. Hizmet token’ları, kullanıcı token’ları veya uygulama token’ları olarak da adlandırılır ve bir şirketin ürününe veya hizmetine erişimde kullanılır. Hizmet token’larının belirleyici özelliği, yatırım amacıyla tasarlanmamış olmalarıdır. Uygun şekilde yapılandırılmışsa, hizmet token’ları menkul kıymet yasalarına tabi olmazlar. Ethereum platformunun ERC-20 token’ları, hizmet token’larıdır.
Menkul kıymet token’ları ise bir öz sermaye, sınırlı sorumlu ortaklık şirketinin hisseleri veya mal gibi gerçek varlıklar tarafından desteklenir. Ayrıca menkul kıymet yasalarına da tabidirler. Menkul kıymet token’larının şirket hisselerinin temsilinde radikal bir değişiklik yaratacağı ifade ediliyor. Ek olarak gayrimenkul sektöründe de menkul kıymet token’larının kullanımı üzerinde yoğun çalışmalar mevcut.
Gökberk Can
Küçük bir düzeltme, menkul kıymet jetonları (MKJ) ülke kanunlarında yer alıyorsa (ABD gibi) düzenlemeye tabidir. Aksi takdirde yatırım yapmayı düşündüğünüz ülkelerdeki MKJ’nin broşürlerini satır satır okumakta büyük fayda var.