Google’ın kuantum bilgisayarları kripto para teknolojisi Blockchain’i bitirecek mi? Ethereum yaratıcısı Vitalik Buterin bu konuda endişeli değil: “Dünya yarın yok olmayacak”
Google en sonunda, çarşamba günü kuantum üstünlüğe sahip standart süper bilgisayarları tanıttı. HODL’cular ise bunun kripto paralar için ne anlama geldiğini tartışıyor.
Bunun sebebi ise Bitcoin ve Ethereum’un, Google’ın kuantum bilgisayarlarının kırma ihtimali olduğu belirtilen kriptografik algoritmalardan oluşuyor olması.
Ancak konuyla ilgili en azından bir kişi hiç de endişeli değil. Adeta tişört ve şortuyla uzanacak bir tavırla rahat olan Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, Forkast News’den Angie Lau’ya konuştu ve “Dünya yarın yok olmayacak” dedi.
Buterin, Google’ın yaptığının daha çok bir ‘Proof of concept’ olduğunu söylüyor. O gün attığı bir tweet’i de tekrarlayan Buterin, Google’ın 70 yıl önce bulunan hidrojen bombalarının gelişiyle ne elde ettiğini sorguladı ve günlük güç kaynağı olarak nükleer füzyonu da hala çözemediğimizi belirtti: “Büyük bir patlama yapma yeteneğinin var olduğunu kanıtlıyor. Kanıtlamadığı şey, bu büyük patlamayı faydalı şeyler yaratmak için kullanabilme yeteneği.”
Buterin ayrıca Proof of Concept’in gerçek hayata geçişi için ise en az 10 yıl süre veriyor.
Kuantum bilgisayarların, kripto para endüstrisini öldüreceğini söyleyenlerin teorilerini bastıran Buterin, “Kuantum bilgisayarların tüm kripto paraların şifrelerini kırdığı zaten doğru değil. Ancak kuantum bilgisayarların şifrelerini kırabileceği kripto paralar için de bizim yapacağımız bir şeyler olduğunu biliyoruz. Yenilemeler ve geliştirmeler için yollarımız var ve bu yolları biliyoruz.” dedi.
Devcon’un sona ermesinden sonra çıktığı Asya turunda olduğu esnada Hong Kong’da da konuşan Buterin, Blockchain teknolojisinin geleceğinin pozitif olduğunu belirtti ve Ethereum blokzincirindeki ölçekleme konusundaki ilerlemelere ve gelecek adına iyimser olan hareketlere dikkat çekti.
Buterin ayrıca Ethereum gibi kamu blockchain sistemlerinin artık bir şov olmaktan çıktığını belirtti: “Halka açık blokzincirler, kurumsal da dahil olmak üzere, öncekinden daha meşru olarak algılanıyor.”
Buterin; Gartner’ın 2019 Blockchain teknolojileri raporunda “Hile döngüsü”nden “Hayalkırıklığı çukuruna” gidişinin sorulması üzerine de şunları söyledi: “Bu yılın başında dip daha fazlaydı gibi hissediyorum. Dip zaten bitti.”