Vitalik Buterin, meme coin’leri yazdı: Örnek verdiği token yüzde 35 arttı

Vitalik Buterin, son dönemin çılgınlık seviyesinde ilgi gören kripto paraları meme coin'ler için çok konuşulacak bir yazı yazdı. Meme coin'leri kendisinin de sevmediğini ancak bunun bir gerçeklik olduğunu ifade eden Buterin, oyun seçeneğini ortaya attı. Öte yandan Buterin'in verdiği Dogelon Mars (ELON) örneğinden sonra bu token %35'ten fazla yükseliş gösterdi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Ethereum kurucularından Vitalik Buterin, ağın geliştirilmesi için gerekenleri belirttiği teknik yazısının ardından şimdi de meme coin’lerle ilgili önemli bir makale yazdı. Buterin, meme coin’leri kendisinin de sevmediğini ancak insanların bazen eğlence amaçlı bazen de sadece zengin olmak için bu coin’leri aldığını belirtti ve “Bu alanı düzeltmek istiyorsak, akıntıya karşı değil, onunla birlikte yüzmemiz lazım” dedi.

“10 yıl önce yazmıştım”

Yazısına bir dönem editörlük yaptığı Bitcoin Magazine dergisindeki bir makalesini anlatarak başlayan Buterin şunları söyledi:

“10 yıl önce, Ethereum’u açıklamadan 2 hafta önce Bitcoin Magazine’de yeni coin çıkarmanın önemine değinmiştim. Özellikle toplumsal yardım projeleri için bugün elimizde büyük kurumlar ve devletler dışında büyük seviyelerde yardım yapacak bir seçenek bulunmuyor. Ancak yeni coin çıkarıp bu konuda uygulamak üçüncü yol gibi gözüküyor. Örnek olarak kanser araştırmaları için ‘antikanser coin’i ya da iklim değişikliğine önlemek için ‘İklim coin’i çıkarılabilir. İnsanların burada hangi coin’i daha çok alacakları ise, hangi alanın daha çok gelişeceğini bize gösterecektir”

“Yeni meme coin’lerde ilginç hiçbir şey yok”

2015’te çıkarılan Dogecoin ile birlikte yıllardır meme coin’lerin hayatımızda olduğunu belirten Buterin, yeni çıkarılan bu token’ların ise yeni hiçbir katkı ya da fayda getirmediğini ifade etti:

“Dogecoin’den bu yana meme coin’leri biliyoruz. 2021’de de köpek temalı birçok coin çıkarılmıştı. Görünen o ki bu alan yeniden ısınıyor. Solana tabanlı coin’lerde büyük bir ilgi var. Hatta Solana üzerinde ırkçı bazı coin’lerin bile çıktığını gördük. Irkçı olmayanlar bile sert inip çıkıyor. Çok fazla işe yarayan yok. Bugün tartıştığımız meme coin’lerin büyük bir bölümünün, 2015’ten bu yana gördüğümüz alana getirdikleri yeni hiçbir şey yok”

“Aptallık mı, eğlence mi?”

Yaşanan bunca karmaşaya rağmen insanların eğlenmek isteyebileceğini de unutmamak gerektiğini belirten Buterin, şu ifadeleri kullandı:

“Tüm bu karmaşaya verilecek cevaplardan biri, bu aptallıktan ne kadar nefret ettiğimizi ve bu aptallığa karşı durduğumuzu belirtmektir. Ayrıca bir dereceye kadar da yapılması gereken doğru şey budur diye düşünüyorum. Ancak aynı zamanda başka bir soru da sormak istiyorum. Eğer insanlar eğlenmeye değer veriyorsa ve finansal oyunlar en azından bu eğlenceyi insanlara sağlıyorsa, o zaman bu pozitif bir durum olabilir mi?”

“ELON token’ı bir bağış coin’ine çevirmiştik”

Birçok kez çeşitli bağış coin’leri gördüğünü, bunların kendisinin ilgisini çektiğini ancak bu zamandan geriye baktığında bu projelerin başarısız olduğunu gördüğünü belirten Buterin, Dogelon Mars (ELON) token’dan örnek verdi. Buterin’in bu örneği ELON’da %35’ten fazla yükseliş de getirdi:

“Token arzının büyük bölümünü bazı yardım kurumlarına veren GiveWell Inu vardı. Fable of the Dragon Tyrant adlı coin de yine kültürel projelere önem veriyordu ancak bugün baktığımda bu iki güzel projenin başarılı olamadığını görüyorum. Bunlardan daha başarılı olduğunu düşündüğüm Dogelon Mars token, arzın yarısını bana gönderdiğinde, bunu direkt olarak Methuselah Vakfı’na yollamıştım. Bu vakıf ve ELON topluluğu iyi bir hava yakaladılar ve ELON token’ı adeta bir yardım, bağış coin’ine çevirdiler”

“Blok zinciri üzerinde World of Warcraft olduğunu düşünün…”

Meme coin’lerde arz üzerinden birçok oynama yapılabileceği ancak bunun token satın alanlara çeşitli zararlar verebileceğini belirten Buterin, meme coin çıkarmak yerine oyun yapılmasının daha mantıklı olduğunu söyledi:

“Meme coin yerine ne mi yapılabilir? Bir oyun yaratın. Ama hem eğlenceli hem de anlamlı bir oyun olsun. Blok zinciri üzerinde Candy Crush değil, World of Warcraft olduğunu düşünün… Eğlenceli kripto oyunları yapmak zordur. Bu konuda şahsen en çok güvendiğim ekip 0xPARC, çünkü oyuncuların para kazanma arzusundan ziyade tamamen eğlence için oynamaya istekli oldukları kripto oyunları yaptılar. Önce Dark Forest, sonra FrogCrypto’yu çıkardılar. Evet bu dünyayı sevmiyor olabilirsiniz ancak, onun içinde iyi işler yapanları da överek bu alana fayda verebilirsiniz. ‘Her şey kötü’ diye bağırmak o an iyi hissettirebilir ancak sizi o sisteme verebileceğiniz faydalardan da dışarı atar”

“Kripto dünyası akıntıya karşı değil, onunla birlikte yüzmeli…”

Bu nedenle kripto dünyasının bu alanın karşısında olmak yerine onunla birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Vitalik Buterin şunları söyledi:

“Totaliter hareketleri, rug pull’ları, dolandırıcılıkları ve bir ay herkesi iyi hissettirip diğer ay üzen projeleri ben de sevmiyorum ancak insanların eğlenme arzusuna da değer veriyorum ve kripto dünyasının bir şekilde bu akıntıya karşı yüzmek yerine onunla birlikte yüzmesini tercih ederim. En azından, kötü olanlardan daha iyi meme coin’ler çıkmalı… Sadece sisemin içindekileri ve yaratıcıları zenginleştirmek yerine kamu mallarını da desteklemeliler. Ama aynı zamanda sadece coin çıkarılmamalı… Bir oyun üretip insanların katılmaktan keyif aldığı alanlar yaratılmalı…”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl