Geçtiğimiz hafta Arjantin’de dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin merkez bankası başkanlarının ve ekonomiden sorumlu bakanlarının yer aldığı bir G20 toplantısı düzenlenmişti. Kripto paraların regüle edilmesi, toplantılarda tartışılan başlıca konulardan biriydi.
Arjantin’de tartışılan her şey, kripto para piyasasını dünya çapında etkileyebilir ve bu nedenle önemli.
Toplantılardaki ana fikir, ‘Yasaklamayacağız ancak piyasayı düzenleyeceğiz’ şeklindeydi.
Kripto paralarla ilgili yapılan ilk tartışmaların neticesi, Temmuz ayına kadar ülkelerin düzenlemeler konusunda somut tekliflerle gelmesi yönündeydi.
CryptoCoinsNews’e göre toplantılar sırasında öne çıkan ana fikirler şöyle:
1- Kripto para/Blockchain ülkeler tarafından benimsenmeli
G20 katılımcıları, kripto paraların ekonomik sistemin dışında kalan insanları sistemin içine alma gücüne sahip olduğunu ve refah politikalarını genişletmede hükümetlere yardımcı olabileceğini fark ettiler.
2- Ülkeler, geleneksel ekonominin çöküşünü kabul ediyorlar
Bakanlar, geleneksel ekonominin bir geçiş sürecinde olduğuna ve dijital çağın artık ekonomiden ayrılmasının mümkün olmadığı görüşünde birleştiler.
3- Regülasyon kaçınılmaz
Regülasyon kaçınılmaz bir süreç ve ekonomi dijital olsa da vatandaşlar gerçek ve yerleşiktir, bu nedenle diğer iş türlerinde olduğu gibi burada da kurallar uygulanmalı.
4- Regülasyon var, yasak yok
G20 üyeleri, kripto paraların önemli olduğunu ve ekonomik-sosyal örgütlenmede önemli bir devrimi temsil ettiği konusunda hemfikir oldular. Bu yüzden yasaklanayacağı ancak düzenleyici bir süreçten geçmek zorunda olduğu fikrinde birleştiler.
5- Regülasyon, teknolojinin atılımını önlemeyecek ama vergilendirme neredeyse kesin
Düzenleyici sürecin çok dikkatli bir şekilde ele alınacağı ve teknolojinin gelişmesini engelleyecek sert kuralların uygulanmayacağı da açık bir fikirdi. Ancak vergilendirme kesin görünüyor.
6- İlk düzenleme önerileri Temmuz ayında sunulacak
Merkez bankası başkanlarının yanı sıra Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) ile Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de G20 düzenleme tekliflerinden sorumlu olacak. Regülasyonlar için ilk pratik öneriler, bu yılın Temmuz ayında maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının 3. toplantısı sırasında sunulacak.
7- Suçları önleme
Düzenleyici öneriler, büyük ölçüde terörizmin finansmanı, kara para aklama ve tüketicinin korunması gibi yasa dışı faaliyetlerin önüne geçilmesine odaklanacak.
8- İzleme ve Müşterini Tanı (KYC)
Kripto para aktivitelerinin nasıl izlenmesi veya etiketlenmesi gerektiği konusunda fikir birliği yok. Bununla birlikte tartışmalarda KYC ile Dijital Kimlik standartları anahtar noktalar olmalı.
9- Avrupa, süreci G20’nin dışına çıkarmak istiyor
Avrupa, kripto paraları düzenleme sürecine öncülük etmeyi planlıyor ama G20’nin Temmuz’a kadar olan pozisyonunu beklemeyecek. Kıtada yer alan bir grup ülke, konuyu tartışmak ve Avrupa için pratik normları uygulamak amacıyla bir çalışma grubu oluşturdu.
10- Öz denetim
Konu resmi toplantılarda konuşulmamış olsa da sahne arkasında bu da tartışıldı ve ana gündemde yer alabilir.