Bitcoin ve kurumsallar: 2024’te geliyorlar ama nasıl?

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bu yazıdaki argümanları sesli dinlemek için daha önce gerçekleştirdiğimiz space yayınımızı da dinleyebilirsiniz.

Kim bu kurumsallar ve neden yatırım şirketleri ile karıştırılıyor?

Kurumsal şirketlerin Bitcoin yatırımı yapması yaşadığımız 2020-2021 boğa sezonuna damga vurmuştu ancak kurumsal şirketlerin Bitcoin alımı yapması Türkiye’de sanırım en fazla yanlış anlaşılan konulardan birisi. Kurumsal alımdan kastedilen şey bir şirketin bilançosuna uzun vadeli olarak Bitcoin eklemesidir. Yani kısa vadeli kar satışları yapmak yerine, hazinesinde bulunan nakdi değerlendirmek için oluşturulan sepete Bitcoin eklemesidir.

Bilançosuna Bitcoin ekleyen ve kripto ile organik bağı olmayan (borsa, madenci vs.) en büyük 3 şirket ve Bitcoin miktarlarını aşağıda görebilirsiniz:

  1. Microstrategy – 140,000
  2. Tesla – 9,720
  3. Block – 8,027

Kurumsal alım olmayan nedir?

Yatırım şirketleri kendi müşterilerine içinde birçok varlığın olduğu bir sepet oluştururlar.

Bu sepetin içinde hemen hemen her yatırım aracı vardır: hisse senedi, devlet tahvili, şirket tahvili, nakit, altın ve diğer emtialar. Bu sepete Bitcoin eklenmesi doğal olarak bu şirketin aracılığı ile olur. Ancak bu şirketin yatırımı değildir. Sadece müşteri fonlarının Bitcoin’e yatırım yapmasıdır.

Bu tarz yatırım ise kısa vadeli olur ki bundan dolayı da Bitcoin’in risk-on varlık olarak trade edilmesine neden olmuştur.

Sonuç: 2023’te kurumlar geliyor mu?

2020–2021 boğa sezonunda çok daha fazla kurumun Bitcoin’i bilançosuna eklemesi bekleniyordu ancak bu gerçekleşmedi. Bunun başlıca nedeni regülasyonların buna engel olması. Birçok şirket hala Bitcoin’e yatırım yapmak için hem güvende hissetmiyor, hem de aşılması gereken yasal zorluklar var (muhasebe sistemine eklenmesi gibi). Ancak Michael Saylor yaptığı açıklamada bu yasal süreçte öğrendiklerini diğer şirketlerle paylaşacağını duyurdu. Bu yine de yeterli olmayabilir, çünkü regülasyonlar tamamlanmadan kurumların adım atmasını beklemiyorum.

Regülasyonlar bittikten sonra bence bizi iki yol bekliyor (ikisinin birden olması da muhtemel):

  1. Kurumların bilançosuna Bitcoin eklemesi
  2. Daha fazla şirketin müşterilerine Bitcoin yatırımı imkanı vermesi.

Nitekim ikinci adımı ilk atan büyük şirket, yakın zamanda Fidelity olmuştu. Diğer büyük finans şirketlerinin de benzer hazırlıklar yaptığını biliyoruz.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl