Sepolia, Ethereum ağındaki geliştiriciler ve kullanıcılara uygulamaları keşfetmek ve tespit edilen hataları düzeltmek adına oluşturulmuş en önemli test ağlarından biridir. Adını, Ethereum ekibindeki çekirdek geliştiricilerden birinin Yunanistan’da büyümüş olduğu semtten almış olan Sepolia, 2021 yılında başlatılmış olup, ilk başta Proof of Work (PoW) fikir birliği mekanizmasını kullanmış daha sonrasında ise Ethereum’un büyük güncellemelerinden biri olan Merge’ün ardından Proof of Stake (PoS) fikir birliği mekanizmasına geçiş yapmıştır. Bu geçiş ile birlikte Sepolia, Ethereum ana ağına çok benzer bir yapıya sahip olup, ağ üzerindeki akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamaların gerçekçi bir ortamda test edilmesini mümkün kılmıştır. Böylece Sepolia, Ethereum ana ekibi tarafından önerilen bir test ağı haline gelmiştir.

Sepolia test ağının yeni olması, ağın hızlı bir şekilde senkronize olmasını ve düğümlerde yer alması gereken veri miktarının düşük olmasını sağlar. Bu geliştiriciler ve kullanıcılar için avantajlıdır, çünkü uygulamaları veya yeni özellikleri test etmek isteyen kişiler, Ethereum ana ağının aksine daha düşük donanım gereksinimi ile test ağını deneyimleyebilirler. Bunun yanında Sepolia test ağının, Ethereum ana ağına göre daha kısa blok sürelerine sahip olması nedeniyle kullanıcılar işlemlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. Bu da geliştiricilerin, uygulamaları hızlıca test etmesi ve geri bildirim almasını sağlar.

Neden testnet’lere ihtiyaç duyuldu? 

Test ağlarının aksine ana ağda çalışan blok zincirlerinde geliştirmeler, blok zinciri ağı ve ekosistemi için ciddi maliyetlere neden olabilir. Bu maliyetlerden kaçınmak isteyen ancak, protokollerindeki geliştirmelere ve güncellemelere devam etmek isteyen geliştiriciler ana ağdan bağımsız bir ortama ihtiyaç duyar. Ana blok zinciri ağının kopyası olan test ağları, geliştiricilere gerçek varlıkları riske atmadan geliştirmelerini gerçek bir ortamda denemelerini mümkün kılar. Test ağları, blok zinciri projelerinin yapılan geliştirmeler sonucunda daha stabil ve güvenli olarak ana ağa geçmesini sağlayarak geliştirme sürecinde kilit bir rol oynar.

Goerli, Rinkeby ve Ropsten de Ethereum blok zincirindeki diğer test ağlarındandır.

Sepolia testnet’ini özel kılan ne?

Ethereum blok zinciri ağında Sepolia dışında başka test ağlarının yer aldığından bahsettik. Peki burada Sepolia’yı özel kılan nedir?

1- Sürekli geliştirme: Rinkeby, Koban ve Ethereum’un en eski test ağlarından biri olan Ropsten, artık geliştiriciler tarafından güncelleme almamaktadır. Öyle ki Ropsten ağı, Ethereum’un Proof of Work mekanizmasından Proof of Stake mekanizmasına geçişinin ardından güncelleme almayı bırakmış olup, 31 Aralık 2022 tarihinde ise kapanmıştır.

Bu test ağlarının aksine Sepolia test ağı, Ethereum geliştiricileri tarafından düzenli olarak güncellenmektedir. Mevcut durumda Ethereum ağında uygulama çıkarmak isteyen geliştiriciler ve kullanıcılar, doğal olarak Ethereum ağına en yakın olan ve sık güncellenen Sepolia test ağını tercih etmektedirler. Sepolia, merkeziyetsiz uygulamalar ve web3 projelerini test etmek için doğru bir test ağı olması nedeniyle de Ethereum ana ekibi tarafından desteklenmektedir.

2- Güvenilirlik: Başka test ağlarının aksine Sepolia test ağının düzenli olarak güncellenmesi ve bakımlarının yapılması, diğer ağlara kıyasla geliştiriciler ve kullanıcılar için daha güvenli bir hizmet sunar. Bu bağlamda geliştiriciler, uygulamaları hakkında Sepolia ağında daha tutarlı sonuçlar elde edebilirler.

3- Topluluk desteği: Sepolia aktif bakıma sahip olması nedeniyle başta Ethereum ekibi olmak üzere Ethereum ekosistemindeki birçok geliştirici ve bireysel kullanıcıdan da destek alır. Ağın güncel olması, ağ üzerindeki kullanıcı sayısını artırır, bu da ağdaki sorunların kolayca çözülmesini sağlar.

Sepolia testnet’inde ETH nasıl alınır?

Sepolia test ağında Ether almanız için öncelikle Metamask cüzdanınızı açıp sol üstte yer alan ağa tıklamanız sonrasında çıkacak olan ekranda ise ‘Add Network’ / ‘Ağ Ekle’ butonuna tıklamanız gerekmektedir.

‘Ağ Ekle’ butonuna basmanızın ardından karşınıza çıkan sayfanın en altındaki ‘Manuel olarak bir ağ ekle’ ifadesine tıklamalısınız.

Daha sonrasında aşağıda yer alan bilgileri doldurup, kaydet tuşuna bastığınız takdirde artık Metamask cüzdanınıza Sepolia test ağını eklemiş olacaksınız.

Ağ adı: Sepolia Testnet

Yeni RPC URL adresi:  https://rpc2.sepolia.org

Zincir Kimliği: 11155111

Para Birimi Sembolü: SepoliaETH

Blok Gezgini URL Adresi: https://sepolia.etherscan.io

Daha sonrasında ise bu bağlantıdaki faucet’e cüzdan adresinizi girerek test ETH token’larınızı alabilirsiniz: Infura Sepolia faucet

Test ağlarındaki para birimleri tamamen test amacı ile oluşturulmuş olup, hiçbir mali değere sahip değildirler. Bu token’lar, online dağıtım musluklarından (faucet) alınabiliyor olup sonrasında ise cüzdanlar arasında transfer veya merkeziyetsiz uygulamalarda çeşitli işlemler gerçekleştirilirken kullanılmaktadır. 

Sepolia Etherscan nedir?

Sepolia Etherscan, Sepolia test ağında gerçekleşmiş olan on-chain verilerine kolay erişimi sağlayan bir blok zinciri web sitesidir. Bu web sitesi sayesinde Sepolia test ağındaki bloklar, cüzdan adresleri, gerçekleştirilen işlemler, ilgili işlemlerin ne kadar sürede ve hangi ücret karşılığında gerçekleştiği gibi bir dizi bilgiye ulaşılabilir. 

Aynı çalışma prensibine sahip olup, Ethereum’un ana ağında faaliyet gösteren Etherscan de milyonlarca işlem ve akıllı sözleşme adresi üzerinde detaylı veriler sunar. Kullanıcılar, Ethereum ağını izlemek, araştırmak ve analiz etmek için bu web sitesini kullanabilirler. Geliştiriciler, bu tarz web siteler sayesinde geliştirdikleri uygulamaların başarısını ve performanslarını ölçebilir.

Sonuç olarak hem Sepolia Etherscan hem de Etherscan gibi blok zinciri web siteleri, kullanıcıların ve geliştiricilerin blok zinciri ağını daha iyi anlamalarına, araştırmalarına ve de verimli kullanmalarına katkıda bulunur.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. Resul Yanıtla

    Sepolia test network hesabına attığım parayi nasıl bnb smart chaine gecirebilirim lütfen yardımcı olurmusunuz