ABD’de Cumhuriyetçi vekillerden kripto yasa tasarısı

ABD'de Cumhuriyetçi milletvekilleri, kripto para piyasasının denetimini SEC ve CFTC arasında ikiye bölen bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, yasalaşması durumunda borsaların SEC'ye kaydolmalarını kolaylaştıracak ve yatırım sözleşmesi niteliğindeki kripto paraların "alternatif trade sistemlerinde" alınıp satılmasına izin verecek. Ayrıca CFTC de mevcut yasa çerçevesinde kripto emtialar üzerinde spot piyasayı denetleyecek.

ABD’de Cumhuriyetçi milletvekilleri, cuma günü kripto paralar ve kripto para borsaları için daha açık bir mevzuat planı oluşturmak üzere yasa tasarısı sundu. Tasarı, dijital varlıkların geleneksel alım satım platformlarında işlem görmesine izin vermeyi ve yetkilerin en büyük iki düzenleyici kurum arasında bölünmesini sağlamayı hedefliyor.

Yasalaşırsa, yetkiler SEC ve CFTC arasında bölünecek

Milletvekilleri Patrick McHenryve Glenn Thompson tarafından yazılan tasarı, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) mevcut yasa kapsamında kripto emtialar üzerinde spot piyasayı denetleme yetkisi vermeyi öngörüyor. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ise yatırım sözleşmesi niteliğindeki dijital varlıkların regüle edilmesinden sorumlu tutuluyor.

Tasarının yazıldığı şekliyle yasalaşması halinde, çoğu kripto para borsası da SEC’ye ‘alternatif alım satım sistemleri’ olarak kaydolmak için kolaylaştırılmış bir yola sahip olacak. Düzenleme, SEC onaylı varlıkların yatırım sözleşmesi olarak kaydedilmelerinden muaf tutulmasına izin verecek.

İki önemli Cumhuriyetçinin imzasını taşıyan tasarı, önümüzdeki haftalarda ve aylarda muhtemelen değiştirilecek ve yeniden şekillendirilecek.

Tasarı, diğer hususların yanı sıra, bir projenin ne zaman yeterince merkeziyetsizleştiğini ve token’ların hangi şartlarda yatırım sözleşmesi olarak kabul edilmeyeceğini açıkça ortaya koyacak. Bu durum, ABD’deki kripto para projeleri için uzun süredir bir stres kaynağı olmuştu. Çünkü SEC; Gemini, Genesis, Kraken de dahil olmak üzere Amerikan kripto kuruluşlarına karşı, şirketlerin kayıt dışı yatırım sözleşmesi satışı yaptıklarını savunarak çeşitli yaptırım eylemlerine girişmişti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl