Bitcoin’de arz şoku mu geliyor? İngiliz bankadan iddialı tahmin

İngiliz bankacılık devi Standard Chartered, Bitcoin tahminini açıkladı. Bankaya göre Bitcoin'in değeri 2024'ün sonunda 120 bin dolara ulaşma potansiyeline sahip. Standard Chartered, bu öngörüyü Bitcoin'de arz şoku beklentilerine dayandırıyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bir numaralı kripto para Bitcoin, 30 bin doların üzerindeki seyrine devam ederken İngiliz bankacılık kuruluşu Standard Chartered’dan ses getiren fiyat tahminleri geldi.

Aktif büyüklüğü 820 milyar dolar olan banka, Bitcoin’in bu yıl 50 bin dolar ve 2024 yılının sonunda ise 120 bin dolar değerine ulaşabileceğini öngörüyor. Banka, nisan ayında da Bitcoin için 2024 sonu tahmini olarak 100 bin dolar demişti ancak bankanın baş döviz analistlerinden Geoff Kendrick, bu tahminin yüzde 20 daha yüksek olabileceğini belirtti.

Kendrick, Bitcoin madencilerinin kârlılığının artması durumunda, gelen nakit akışını korumak için daha az Bitcoin satabileceklerini ve bu durumun Bitcoin’in net arzını azaltarak Bitcoin fiyatlarını yükseltebileceğini düşünüyor.

Bitcoin’de arz şoku beklentisi

Raporda, madencilerin, her gün dünya genelinde üretilen 900 yeni Bitcoin’in maliyetlerini karşılamak için daha az satmaya ihtiyaç duyacağı belirtildi. Kendrick, madencilerin son zamanlarda yeni ürettikleri tüm Bitcoin’leri sattığını tahmin ediyor. Bununla beraber, analiste göre fiyat 50 bin dolara ulaşırsa, muhtemelen sadece yüzde 20 ila yüzde 30’unu satacaklar. “Arz şoku” olarak adlandırılan bu durumun da piyasaya sürülen günlük BTC miktarını 900’den 180 ila 270’e düşüreceği öngörülüyor.

Bitcoin, halving’e gün sayıyor

Gelecek nisan veya mayıs ayında, her gün çıkarılabilecek Bitcoin miktarı, “halving” denilen, Bitcoin’in değerini korumak için tasarlanmış bir arz ve ihraç mekanizmasından dolayı yarıya düşecek. Halving, mevcut verilere göre, 12 Nisan 2024’te gerçekleşecek. Bunun, yıllık olarak yeni Bitcoin arzında 328 bin 500’den 65 bin 700 ila 98 bin 550 BTC’ye yaklaşık 250 bin BTC’lik bir azalma sağlayabileceği söyleniyor.

Bitcoin’in geçmiş rallileri sırasında çok yüksek değerlemeler öngören tahminler yaygındı. Bir Citi analisti, Kasım 2020’de Bitcoin’in 2022 sonuna kadar 318 bin dolara kadar çıkabileceğini söylemişti. Ancak, Bitcoin, geçen yılı yaklaşık yüzde 65 düşüşle 16 bin 500 dolarda kapattı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl