SEC eski başkanı: Bitcoin ETF onayına direnmek zor

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

BlackRock başta olmak üzere büyük varlık yönetimi şirketlerinin spot Bitcoin ETF başvuruları, son haftalarda birbiri ardına geldi. Bugüne kadar tüm spot Bitcoin ETF başvurularını reddeden ya da geri çektiren ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komiyonu (SEC), şimdi bu başvuruları tekrar değerlendirecek.

“Bitcoin Spot ETF’lerin etkinliği kanıtlanırsa direnmek zor”

Daha önce önüne gelen spot Bitcoin ETF başvurularını reddeden eski ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Jay Clayton ise CNBC’de katıldığı bir yayında etkinliği kanıtlanırsa Bitcoin ETF onayına ‘direnmenin zor’ olduğunu söyledi.

Bitcoin spot ETF’leri için daha önce yapılan birçok başvurunun reddedilmesi sırasında SEC’ye başkanlık eden ve şu anda uluslararası hukuk firması Sullivan & Cromwell’de kıdemli politika danışmanı olan Clayton, bir Bitcoin spot ETF’nin ne zaman piyasaya sürülebileceğine dair tahminde bulunmaktan ise kaçındı.

SEC vadeli işlemlere dayalı ETF’leri nasıl onaylıyor?

SEC, geçmişteki spot ETF başvurularını yatırımcıları düzensiz spot piyasadan nasıl koruyacağına dair endişeler, manipülasyon ve şeffaflık eksikliği nedeniyle reddetmişti. Bununla beraber vadeli ETF başvurularını ise kabul etmişti. Clayton, SEC’nin geçmişte vadeli işlemlere dayalı ETF’leri nasıl onayladığına açıklık getirdi. Eski SEC başkanına göre, SEC, vadeli işlem sözleşmelerine dayalı ETF’lerde yatırımcı korumlarını yeterli görüyor, spot piyasada ise bunların eksik olduğunu düşünüyor.

Yatırım devi BlackRock’ın yaptığı son başvuru, bir spot Bitcoin ETF’inin nihayet piyasaya sürülebileceği konusunda heyecan yarattı. SEC, bir numaralı kripto parada vadeli işlemlere dayalı ETF’leri ilk kez 2021’de onaylamıştı.

Coinbase iş birliği ve şeffaflık artırma çabaları

BlackRock ve diğerlerinin son başvurularında, şeffaflığı artırmak adına piyasa gözetimi için Coinbase partner olarak belirlendi. SEC, şu anda ABD’li kripto para platformunu menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla dava etmiş durumda.

Kripto para yatırım şirketi Grayscale ise SEC’yi spot Bitcoin ETF başvurusunu haksız şekilde reddettiği gerekçesiyle dava etmişti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl